Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

 

Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)

Zoekaudio en video

Er wordt niet alleen geschreven over zoekmachines, maar ook gepraat. Voelspriet zocht voor U beelden en geluiden over zoekmachines uit de hele wereld. Nou ja, hele wereld...  :)


nieuw Een hete zoekzomer

Achttien minuten lang zoeknieuws. De onderwerpen die voorbij komen:
-betalen voor Voelspriet
-update Google (nieuwe commando's, Nederlandse afdeling)
-kaalslag op het zoekmachinefront
-praktische zoektips.

Henk van Ess (Voelspriet) praat in Telescoop Magazine op Radio 747AM met Willem Jan Hagens en
Herbert Blankesteijn van Teleac/NOT.

Achttien minuten zoeknieuws met Voelspriet (Real Audio)

Veelbelovend: Looksmart Grid

De zoekmachine LookSmart gaat al jaren mee, maar viel nooit op, leed een bestaan in de marge. Sinds kort indexeert de zoekmachine het web door gebruik te maken van grid-technologie. Als dat goed gedaan wordt, kan de index een stuk actueler zijn, zodat ook recente pagina's gevonden worden.Henk van Ess (Voelspriet) praat in Telescoop Magazine op Radio 747AM met Willem Jan Hagens van Teleac/NOT over waarom brengen beter kan zijn dan halen.

De kracht en zwakte van Looksmart Grid

Vernieuwingen Ilse & Google

Even bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen op zoekgebied.Henk van Ess (Voelspriet) praat in Telescoop Actueel op Radio 747AM met Willem Jan Hagens van Teleac/NOT over waarom 'van ver' beter is.

Over de vernieuwingen bij Ilse en Google

Zoekcursus van een uur

Luister 58 minuten lang naar de maker van Voelspriet in de Teleac-special 'Zoeken en gevonden worden'. Alleen te beluisteren in Realaudio. Interviewer: Willem Jan Hagens
 

De bijbehorende links:
 

Digitale allesvreters
http://www.alltheweb.com
http://www.teoma.com

Allemansvriendjes
http://www.google.com
http://www.directhit.com

De menselijke zoekmachine
http://www.dmoz.nl
http://www.dmoz.org
http://www.yahoo.com

Het verborgen web
http://www.completeplanet.com/
http://gwis2.circ.gwu.edu/~gprice/direct.htm
http://www.invisible-web.net/
http://infomine.ucr.edu/

De bijzondere zoekmachines
www.vivissimo.com
www.mooter.com
www.eurekster.com
http://www.askjeeves.com

Metazoekmachines
http://www.ixquick.nl
http://www.metacrawler.com
http://www.profusion.com

 

Beluister de radio-uitzending in Real Audio

Het Google Lab

Zoekmachine Google heeft een lab met 'gekke ideeŽn' geopend, Google Labs met daarin Voice Search, stemgestuurd zoeken, Keybord Shortcuts muisloos zoeken, Glossary, een definitiezoeker en Sets, associatief zoeken
Henk van Ess (Voelspriet) praat in Telescoop Actueel op Radio 747AM met Willem Jan Hagens van Teleac/NOT over de de experimentele snufjes.

Beluister de radio-uitzending in Real Audio

De Google Bom

Google wint het met straatlengte verschil van andere zoekmachines. Maar ook Google kan gefopt worden. Henk van Ess (Voelspriet) praat in Telescoop Actueel op Radio 747AM met Willem Jan Hagens van Teleac/NOT over de Google-bom.

Beluister de radio-uitzending in Real Audio

Waarom Google zo'n succes is

Waarom Google zo'n succesvolle zoekmachine is. Henk van Ess (Voelspriet) praat in Telescoop op Radio 747AM met Willem Jan Hagens van Teleac/NOT over de kracht van Google, maar ook de achilleshiel.

Beluister de radio-uitzending in Real AudioVoelspriet op Radio 1

Zoeken naar documenten die niet voor uw ogen bestemd zijn. Dat lijkt een nieuwe rage te worden onder gebruikers van de zoekmachine Google. De zoekmachine kan bestanden vinden die helemaal niet op Internet horen te staan.
Op de website van Voelspriet.nl is zelfs een wedstrijd uitgeschreven. De inzender van het leukste persoonlijke document kan op de betreffende webbsite een prijs winnen. Francisco van Jole van Jole en Jan van Thiel van Tros Online in gesprek met Henk van Ess van Voelspriet.nl

Beluister de radio-uitzending
Dit bestand is een MP3 van 7 Mb


Voelspriet in gesprek met Ilse (NL)

Webmaster Henk van Ess, in het dagelijks leven hoofd internet bij Wegener Uitgeverij Midden Nederland en journalist bij het Utrechts Nieuwsblad, praatte op 22 augustus een kwartiertje met Paul Molenaar van Ilse over de geloofwaardigheid van zoekmachines. De uitzending van Tros Online op Radio 1 is te beluisteren in Real Audio, gewone kwaliteit of ISDN. In de uitzending en eerder in het Utrechts Nieuwsblad ( 'Zoekmachines verliezen geloofwaardigheid') spreekt Van Ess zijn zorgen uit over de commercialisering van zoekmachines, waaronder betaalde indexering. Gaat Ilse dat ook doen? Molenaar hield een slag om de arm.

Beluister de TROS-uitzending
 


Google versus Teoma (ENG)

De nieuwe zoekmachine Teoma probeert Google naar de kroon te steken. Maar lukt dit ook? Bekijk een fragment uit Yahoo's Finance Vision met als thema Teoma versus Google. U moet een klein programmaatje van Yahoo downloaden om het filmpje te kunnen zien

Bekijk het filmpje
 


De rechtszaak tegen Yahoo (ENG)

De BBC zond begin dit jaar een bijdrage op de radio uit over de rechtszaak tegen Yahoo die uiteindelijk racistische zoekresultaten moest verwijderen.


Beluister de BBC-uitzending

 


Sergey Brin, maker van Google(ENG)
 

Peter Olsthoorn van Planet Multimedia interviewde Sergey Brin, met Larry Page de maker, oprichter en directeur van zoekdienst Google. U leest bij Voelspriet.nl een interview met Sergey Brin in "Op bezoek bij Google" Kijk ook naar de biografie en foto's op Woman.com, een biografie bij The Standard en een Nederlandstalig interview in Computable. Het interview duurt tien minuten en wordt weergegeven in Windows Media Player.

Interview met Sergey Brin voor gewone modems
interview met Sergey Brin voor breedband