Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

 
Reed Elsevier eerste in Google Top 100

reageer 12/13 januari 2003 Ė Zoeksite Voelspriet heeft de pageranking van Google ontward met als resultaat de 'Google Top 100 Nederland'. Daarin staan de Nederlandse opinieleiders van het web, althans volgens de gedachtegang van Google. Uitgeverij Reed Elsevier is de belangrijkste website van Nederland met 'Elsevier Science'.

Het is, Google zelf niet meegerekend, de enige website die in Nederland 9 van de 10 pageranking-punten haalt. Twee sites halen 8 uit 10: Kluwer en XS4ALL. In BelgiŽ is de nummer 1 de Europese commissie voor standaardisatie  (7 uit 10). Peildatum was 3 januari. Omd
at Google steeds vaker de index ververst, is de Top 100 al weer enigszins verouderd. Zo halen www.sun.nl www.cwi.nl en www.zdnet.nl inmiddels ook 8 uit 10. De volgende Top 100 verschijnt 1 februari 2003.

Voelspriet, zelf nummer 491, sleutelde aan een praktische toepassing van de pageranking (zie toelichting), waarvan de wiskundige uitwerking overigens geen geheim is. De top 100 wordt vanaf nu elke maand gepubliceerd op Voelspriet, een top 1000 is alleen op aanvraag verkrijgbaar. Ook voor BelgiŽ komt er een top 100. Met de top 100 kunnen researchers een beter beeld vormen van het gewicht dat Google hecht aan 'leidende bronnen'. Webmasters zien, met name in de top 1000, hoe hun score zich verhoudt met collega's.

In de Nederlandse Top is Ilse de hoogst genoteerde zoekmachine (plek 26). Hoogst genoteerde kranten in Google zijn De Telegraaf (33), Volkskrant (39) en NRC Handelsblad (43). Sites met een hoge pageranking zijn voor Google feitelijk opinieleiders. Google maakt de volgorde zelf niet openbaar. Indirect is via de Google Werkbalk wel te achterhalen wat de Pageranking van een individuele site is, maar een overzicht met daarin alleen de allerhoogst scorende websites was er nog niet.'
 


De Google Top 100 Pageranking Nederland in wording.

De top vijf van de Google Top 100 Nederland:

1. Elsevier Science Publisher (9 uit 10)
http://www.elsevier.nl/

2. Kluwer (8 uit 10)
http://www.wkap.nl/

3. XS4ALL Internet BV (8 uit 10)
http://www.xs4all.nl/

4. Van Gogh Museum (7 uit 10)
http://www.vangoghmuseum.nl

5. Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) (7 uit 10)
http://www.cbs.nl/

Let op: de peildatum voor de Google Top 100 was 3 januari 2002. Sommige websites hebben van Google inmiddels een hogere pageranking gekregen Zo halen www.sun.nl www.cwi.nl en www.zdnet.nl inmiddels ook 8 uit 10. De volgende Top 100 verschijnt 1 februari 2003.

TOELICHTING OP PAGERANKING:

Kent u de '200 van Mertens' uit de 20ste eeuw? Het idee van deze voorzitter van vakbond NKV (later met de NVV opgegaan in de FNV)was en is dat Nederland door 200 mensen wordt gerund die elkaar kennen en beÔnvloeden. Het zijn de opinieleiders van ons land. Zoekmachines hebben dit idee omarmd. Een aantal kijkt hoe vaak de ene website door de andere wordt genoemd en onthoudt dat heel precies. Hoe vaker naar de informatie van een ander wordt verwezen, hoe belangrijker de website in kwestie lijkt te zijn. Deze populariteitscheck geeft vaak betrouwbare resultaten. Maar het duurt even voordat nieuwkomers voldoende stof doen opdwarrelen in de bestaande gemeenschap. Met andere woorden: de nieuwste sites vind je niet met deze zoekmachine.

Dit type is handig wanneer je voor een onderwerp een 'opinieleider' nodig hebt. Google is verreweg de populairste zoekmachine met zogenoemde pageranking-technieken.BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt.

Kies a.u.b. uit een van de  omschrijvingen:

Bron:
Voelspriet, www.voelspriet.nl

Lees ook:

Voelspriet ontcijfert pageranking van Google

TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U MIJN NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de
maandelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.