Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

Verstop U voor Google

Door Henk van Ess

17 april 2008 - Met Google kunt u soms allerlei persoonlijke details te weten komen over uw buurman. Minder leuk is dat uw buurman langs diezelfde weg weer van alles te weten kan komen over u. Gelukkig is daar wat aan te doen: verstop u voor Google. Tien tips om nu eens NIET gevonden te worden. De eerste vier gaan over 'voorkomen', de andere zes over 'genezen'.

 

PREVENTIEF


Tip 01: Wegwerpmailadres
U wilt in een forum een vraag stellen over een probleem met uw pc, maar u ziet dat registratie verplicht is. Meestal kunt u aangeven dat uw e-mailadres niet zichtbaar mag zijn voor anderen, en daarmee ook niet voor Google.

Wilt u helemaal zeker zijn van uw anonimiteit, overweeg dan een wegwerp e-mailadres. Zo’n adres is desgewenst slechts een uur, dag, week of maand geldig. Bij www.jetable.org/nl/index kunt u direct zo’n adres aanvragen. Als Google het opslaat, is er niets aan de hand. Spammers kunnen er niets mee, simpelweg omdat het e-mailadres inmiddels niet langer bestaat.


Tip 02: Op de populaire toer
Het is veiliger om u achter een heel populair alter ego te verschuilen, door u een naam aan te meten die heel vaak voorkomt. Het voordeel daarvan is dat u minder opvalt tussen mensen die net zo heten - of willen heten - als u. Geschikte namen zijn Jan de Jong, Jan de Vries of - de absolute topper - Jan Mulder (ruim 400.000 verwijzingen in Google). Met een Engelse identiteit laat u nog minder sporen achter. Gebruik ‘John Doe’: die naam komt bijna zes miljoen keer voor in Google. Hou dit consequent vol: onderteken forumberichten steeds met dezelfde naam, en neem een e-mailadres waarin die naam voorkomt bij bijvoorbeeld Hotmail of Gmail. Met de meest voorkomende achternaam ter wereld, het Chinese teken voor Li (
), valt u al helemaal niet meer te traceren. Zo’n teken oogt natuurlijk raar in Nederlandse ‘postings’, maar u wordt zodoende praktisch onvindbaar op het web.


Tip 03: Blijf anoniem
Onderteken berichten voortaan met een zelfgekozen bijnaam die uw werkelijke (achter)naam niet verraadt. Zoek er bij een gratis e-maildienst zoals Hotmail een bijpassend e-mailadres bij. Het is heel verleidelijk om een gekke ‘nickname’ te nemen zoals ‘139045b3’ of ‘KruitmeRoertje’. Realiseer u echter wel dat u ook met een alias een identiteit opbouwt in Google. Wie zoekt op ‘139045b3’, ziet vrij snel waar u zoal rondhangt met deze ‘nick’, en kan daar vaak toch enige conclusies uit trekken. Daarom verdient tip 2 de voorkeur.

Tip 04: Surf verstandig
Soms komen mensen op een hele slimme manier wat van u te weten via Google. Stel u bent student en bekijkt op de universiteit eerst even de interne mail. Daarna surft u naar de Nederlandse site JazzPodium in Drienerlo. U laat daar een berichtje achter met een bijnaam of wegwerp E-mailadres en zegt alleen dat u student bent, niet wie of waar. Toch weet ik vrijwel zeker dat u studeert op de universiteit van Twente.
Hoe kan dat? Veel websites hebben een statistiekprogramma om bezoekers bij te houden. Zo’n programma slaat ook op wat de laatst bezochte site is, een zogenoemde referrer. Veel van die gratis bezoekteller zijn openbaar en daarmee ook toegankelijk voor Google bezoekt die openbare pagina’s en slaat de herkomst van de bezoekers daarmee ook op. Zo staat er in het genoemde JazzPodium dat op een bepaald tijdstip net iemand vanaf IMAP://mack.student.utwente.nl  kwam surfen. Laat dat nou net het tijdstip zijn waarop u anoniem een bericht postte. Een echte speurneus matcht het moment van de posting met de referrer logfile. Te technisch dit? Onthou dan dat u digitale sporen achterlaat.
De remedie hiertegen is simpel. Sluit even uw browser af als u vertrouwelijke informatie heeft bekeken, start de browser weer op en ga pas daarna naar een site buiten uw bedrijf.

ALS HET TE AL TE LAAT IS

Tip 05: Uzelf overschreeuwen
Een moeizame weg om vervelende informatie uit de top tien van Google te krijgen is dat u zichzelf gaat overschreeuwen. Dat werkt zo. Stel u heeft in een onbezonnen bui iets op het web gezet waarvan u later spijt heeft. Bijvoorbeeld: ‘alle Nederlanders zijn dom’. In dit gedenkwaardige voorbeeld merkt u dat u bovenaan in Google komt te staan als u het woord Nederlander intikt en iedereen kan zien dat u wat raars heeft geroepen omdat uw naam erbij staat.


a. Reageer op u zelf
Zet onder het bericht dat u er spijt van heeft. Zo weten mensen hoe u er nu over denkt. Heeft mijn voorkeur, want het is eerlijk.

b. Opnieuw posten
Foute methode!
Zet in hetzelfde forum nog een keer een bericht waarin uw naam voorkomt en de genoemde woorden, maar dan in positievere context. Bijvoorbeeld:
 Als alle Nederlanders dom zijn, snap ik deze zin niet.
Herhaal dit ook in andere fora. Na verloop van tijd zakt de gewraakte informatie uit het antwoordenlijstje. De Scientology-kerk heeft op een soortgelijke manier ervoor gezorgd dat de nummer 1, de site van de kritische Karin Spaink, uit de top verdween.

Noot: dit is een absolute noodrem. U vervuilt het web met deze manier van werken. Pas het dus heel spaarzaam toe.


TIP 6 : Vraag de webmaster
Vraag de webmaster om verwijdering van de informatie. Deze methode verdient verreweg de voorkeur.
Vraag de beheerder van een website de gegevens te verwijderen. Doe dat op een vriendelijke toon en leg zakelijk uit waarom u dat wilt. Wees geduldig: soms krijgt een webmaster tientallen soortgelijke verzoeken. Krijgt u geen antwoord, stuur dan na een week nog eens een berichtje. Blaas niet hoog van de toren. De webmaster denkt misschien dat u een opgewonden standje bent en voelt zich door u gecensureerd. Blijf vriendelijk. Zegt de beheerder eenmaal toe, dan kan het soms een paar weken duren voordat u echt uit Google bent – helaas bent u vaak nog wel te vinden in http://www.archive.org
(zie laatste tip)

Weet wel wat u vraagt. Stel dat u geschrapt wil worden uit een uitslag van een hardloopwedstrijd waarbij u laatste werd. Dan maakt u weinig kans. Een beheerder verwijdert niet graag feitelijke informatie.


TIP 7 : Vraag het aan Google
U kunt ook als derde partij direct contact opnemen met Google en ze vragen of ze de gewraakte informatie willen verwijderen. Ga naar https://www.google.com/webmasters/tools/removals?pli=1

Meestal duurt het maanden voordat uw verleden is gewist. Geef een gegronde reden aan Google anders wordt het verzoek niet eens in behandeling genomen. Tijd over? Zoek dan het juiste juridische argument op waarom u niet in Google wilt. Daarvoor zijn ze bij Google zeer gevoelig. TiP: haal artikel 261 aan van het WvS. Dat gaat over smaad:

Hij die opzettelijk iemands eer of goede naam aanrandt, door telastlegging van een bepaald feit, met het kennelijke doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, wordt, als schuldig aan smaad, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie
  

TIP 8 : Stap naar het webhotel
U kunt ook contact opnemen met het webhotel waar de site huist: de hostingprovider. Dat doet u zo. Tik in http://www.domeindelver.nl de naam van de site, maar zonder www. Bijvoorbeeld nu.nl . Wacht dertig seconden. Kijk naar de naam en het e-mailadres van de persoon onder Technical Contact . Stuur een berichtje en leg uit welke stappen u heeft genomen tegen de beheerder en waarom hij weigert de informatie te verwijderen (als u dat tenminste weet). Loopt dit verzoek op niets uit. Dan rest u niets anders dan een advocaat in te schakelen.

TIP 9: Go Social

Doe mee met een sociaal network. Google is vooral erg gevoelig voor Linkedin.com, een soort Hyves voor mensen met een aktetas. En neem dan gelijk even een kijkje op mijn profiel (inderdaad, Linkedin is een feestje van mensen met grote eigenwaarde). Ook goed scorend is http://www.naymz.com/

TIP 10 : Zoek contact met Archive.org

Alles van het web nu? Mooi, maar de kans is groot dat uw informatie toch nog rondslingert op Archive.org, het webarchief van de firma Amazon. Lees op http://www.archive.org/about/faqs.php hoe dat moet. Niet dat u veel kans maakt..

 

Accepteer uw verleden
Wil niemand naar u luisteren? Wil Google, webmaster, webhotel of Archive.org uw verzoek niet honoreren? Accepteer dan uw verleden :)  Ga hoe dan ook niet in zee met een reputatiebureau, want zij doen wat u hier leest.