100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL


Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?Muziekzoeker vergelijkt melodieŽn

 


 EEN DEEL VAN HET SYSTEEM IS IN GEBRUIK BIJ
http://www.musipedia.org EN
http://www.melodyhound.com


Informaticus Rainer Typke heeft een zoekmachine bedacht om binnen enkele minuten de componist van 18.000 anonieme stukken te identificeren - een zoektocht die zonder deze methode een jaar zou duren. Typke promoveert op maandag 19 februari 2007 aan de Universiteit Utrecht.

 

Met de huidige internetzoekmachines wordt muziek vooral op basis van titel of artiestnaam gevonden. Het was niet mogelijk om aan de hand van een melodie te zoeken, beweert de Universiteit Utrecht, maar Voelspriet berichtte natuurlijk al eerder over http://www.midomi.com/

 

Typke heeft onderzocht hoe computers kunnen berekenen in hoeverre melodieŽn op elkaar lijken. Zo kunnen MIDI-bestanden en gecodeerde bladmuziek gevonden worden op basis van muzikale inhoud.

 

MelodieŽn vergelijken

De ontwikkelde methode werkt als volgt: van een melodie wordt elke muzieknoot omgezet in een tweedimensionale punt met een gewicht dat de belangrijkheid van de noot aangeeft. Hoe belangrijker de noot in een melodie is, hoe groter het gewicht (zie de figuur). Vervolgens wordt een vergelijking gemaakt tussen de puntenverzameling van de onbekende melodie en die van de bekende muziekstukken in de database.


Twee versies van Mozarts
Ah! vous dirai-je Maman (
Altijd is Kortjakje ziek) worden vergeleken als gewogen puntenverzamelingen.

Methode getest

Het zoeksysteem van Typke is getest op een collectie van bijna 500.000 korte muziekfragmenten die opgenomen zijn in een muziekcatalogus. Tijdens de internationale competitie voor muziekretrieval, MIREX, is aangetoond dat de ontwikkelde methode goed werkt. Typke won de eerste prijs in de categorie Ďvergelijken van genoteerde melodieŽní.

 

NeuriŽn werkt ook

Met de door Typke ontwikkelde zoekmethode is een groot aantal MIDI-bestanden op internet geÔndexeerd, zodat het mogelijk is deze efficiŽnt te doorzoeken. Doordat de vergelijkingsmethode bestand is tegen variaties in tempo en toonhoogte, kunnen gebruikers hun zoekvraag ook neuriŽn of fluiten (Query-by-Humming).

 

Minisymposium

Op 20 februari wordt naar aanleiding van het promotieonderzoek van Rainer Typke een internationaal minisymposium over muziekretrieval georganiseerd in Utrecht. Zie de website voor meer informatie en aanmeldingen.

 

Promotie

Rainer Typke (Informatica) promoveert op 19 februari 2007 om 10.30 uur in het Academiegebouw, Domplein 29 te Utrecht. Proefschrift: Music Retrieval based on Melodic Similarity. Promotor: prof.dr. M.H. Overmars. Copromotoren: dr. Remco C. Veltkamp en dr. Frans Wiering.