Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
Terug naar het nieuws
Terug naar beginscherm 

 

Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)

Wat is je favoriete Nederlandse zoekmachine?
abc-xyz.nl  
AltaVista NL
Ilse
All The Web  
Yahoo
Voelspriet.nl  
Staat er niet bij  
 Klik HIER om mee te doen

advertentie


 Ilse 'nieuwe stijl': eigen sites eerst

2
6 september 2001
De Nederlandse zoekmachine Ilse gaat resultaten van tweeduizend eigen websites hoog in  antwoordenlijstjes zetten. Zoekopdrachten resulteren vanaf half oktober zoveel mogelijk in verwijzingen naar de Startpagina-dochters en Nu.nl. Met dit beleid neemt Ilse afscheid van de doorgewinterde researcher.

Even leek het erop dat Ilse de resultaten van de eigen zoekmachine juist flink zou gaan verbeteren. Met het Noorse Fast (AlltheWeb) sprak Ilse over een licentie voor de zoektechnologie van de bewierookte Scandinavische 'allesvreter'. Maar directeur Paul Molenaar haakt nu af. Hij vindt de kosten te hoog en zijn doelgroep niet geschikt voor een zoekmachine met een grote index.

Ilse heeft met Startpagina de twee drukst bezochte websites van Nederland in handen volgens het Viviscan-onderzoek van Multiscope. Voelspriet meldde eerder dat Ilse betaalde indexering gaat toepassen - er moet geld verdiend worden nu de advertentiemarkt is ingezakt. Webmasters worden tegen een vergoeding opgenomen in de database van de populaire Nederlandse zoekmachine, waarschijnlijk voor een bedrag onder de honderd gulden.

De doelgroep van Ilse zit niet te wachten op een grote en objectieve index, geeft Molenaar onomwonden toe. O
p een bijeenkomst van de Vereniging Pers en Bedrijf in Den Haag verklaarde Paul Molenaar tegenover Volkskrant-journalist Theo Stielstra, webmaster van Zoekprof.nl ,,
Ilse streeft naar zoveel mogelijk kruisverwijzingen binnen het eigen netwerk van sites. We gaan daarbij uit van de diepgang van een surfplank. Professionele bezoekers gebruiken Ilse niet, en dat weten we. Maar hun aantallen zijn zo klein, dat het verbeteren van de zoektechniek tegen hoge kosten, niet zou opwegen tegen de baten.''

Voelspriet ging
eerder voor Tros Online in discussie met Molenaar
over de objectiviteit van Ilse. Wie bijvoorbeeld zoekt naar 'verzekering' krijgt bij Ilse pas halverwege het scherm antwoord. Eerst komt dit in beeld:

Advert  Wellowell: on line advies, vergelijken, afsluiten en beheren.
 
Promo  Actuele verkeersinformatie vind je op ilse verkeer.

Startpagina: assurantie.pagina.nl,verzekeringen.pagina.nl

Molenaar gaf in de uitzending aan allerlei winstverhogende plannen te hebben. Hij vertelde gisteren meer over de commerciële expansie, zo valt te lezen op de website van Theo Stielstra, Zoekprof.nl:

Begin volgend jaar worden de vernieuwingen afgesloten door de lancering van een reeks nieuwe diensten. Ilse zal als portal in de markt worden gepositioneerd met een drietal channels met betaalde diensten. 'De gebruiker zal er aan moeten wennen dat er hoe dan ook moet worden betaald voor diensten. We weten wel dat het aandeel van de advertentie-inkomsten omlaag moet, terwijl de gebruiker méér moet gaan betalen.'
Een van de onderwerpen zal muziek zijn. Molenaar wilde nog geen details bekend maken. Over het plan wilde hij wel kwijt dat het een 'oerhollandse' concept betrof.


Op dit moment wordt de database van Ilse
een paar weken niet meer ververst, hangende de 'verbouwing'. Dat betekent dat actuele websites tijdelijk niet meer worden opgenomen.
 

Reactie 27-09-2001

jma@xs4all.nl
"Er is maar één goeie zoekmachine: Googe. Ilse mag wat mij betreft de naam zoekmachine vergeten, ze zijn eerder een zakkenvullersmachine."


Zelf reageren?

Stuur ons een bericht.

Archieflinks bij dit nieuws:


11 september 2001 Ilse wekenlang niet actueel
13 augustus 2001 Ilse lonkt naar Fast voor database All The Web
12 augustus 2001 Zoekmachines verliezen geloofwaardigheid
12 augustus 2001 Ilse overweegt honderd gulden te vragen voor snelle indexering


Luister naar:

ZOEKAUDIO

In Tros Online op Radio 1 sprak Voelspriet in een gesprek met Ilse zijn zorgen uit over de commercialisering van zoekmachines, waaronder betaalde indexering.

Beluister de TROS-uitzending
Discussieer mee over de uitzending

Lees beslist:

Ilse: 'Diepgang van een surfplank', door Theo Stielstra van Zoekprof.nl

Bekijk ook:

De zoekresultaten bij Ilse op het woord 'verzekering'

 


BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen:
bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm  


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden. Start uw e-mailsoftware niet? Gebruik dan een formulier om U aan te melden en vermeld "Stuur mij de nieuwsbrief"