Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

Google ziet uw verleden

22 september 2007  AMSTERDAM - Je verleden blijft in Google niet onopgemerkt. Twee bijzondere voorbeelden die Voelspriet recent tegenkwam: een schrijfster die nog een appeltje te schillen heeft met een PvdA-kandidaat en een wethouder die nergens meer aan de bak komt.

1. HET STUK VAN DE STALKER

Een 13 jaar oud stuk van de bekende schrijfster Karin Spaink over hoe zij werd lastig gevallen door een telefonische stalker, is na jaren opeens weer actueel. Het stuk staat op http://www.spaink.net/xl/199410.html en gaat over iemand die voortdurend Spaink lastig valt. Volgens de schrijfster is de stalker van toen nu kandidaat-voorzitter van de PvdA. Spaink bevestigt tegenover zoeksite Voelspriet.nl dat ze niet direct zichtbare metacodes heeft aangebracht in het stuk. Dat doet ze uit 'vereffening' omdat ze nog geld tegoed heeft van de man. 

De column is in 1994 geschreven en gepubliceerd; in 1995 zette Spaink het stuk op internet.

Wie op de naam van de kandidaat een Google-zoekactie doet, ziet in de top drie van de antwoorden steevast het stukje van Spaink staan. Ze noemt nergens in het stuk zelf de naam van de vermeende stalker. Wel zette de naam van de socialist voluit in de title-tag en in de metacode, met als gevolg dat Google veel waarde hecht aan haar site bij een zoekactie op het PvdA-lid.

Bekijk de metatags:

Destijds schreef Spaink op haar site:
Ik vraag me af wat ik moet doen om dit idiote gebel te laten stoppen. De voorzitter van zijn partij verzoeken om in te grijpen? Felix, let op je kuikens? Mijn vriendinnen die jiu-jitsu kunnen, vragen hem met een bezoekje te verblijden? Ik overweeg een proces tegen hem aan te spannen, om de kosten van een nieuw telefoonnummer (visitekaartjes, veel brieven aan veel mensen) op hem te verhalen. Maar of ik dit nummer nu houd of niet, ik weet zeker dat deze meneer volstrekt verkeerd verbonden is.

In een reactie op vragen van Voelspriet schrijft ze zojuist:

Hij is geen 'vermeend' stalker. De PTT heeft hem destijds herhaaldelijk
betrapt en hij heeft het zelf ook toegegeven.

Het stuk gaat - uiteraard - over naam van betrokkene. Dat zijn naam niet in 
het stuk zelf staat, is dat ik indertijd, toen ik die column schreef, 
zijn naam niet meer uit mijn strot kon krijgen en het indertijd wat 
ver vond gaan hem met naam & al te noemen. Toen ik een jaar later al 
mijn werk op internet zette heb ik alle columns as-is op mijn site 
gezet en geen enkel stuk aangepast, dus ook dit niet. De reden dat ik 
zijn naam in de tags zette, was vereffening: er moest uiteindelijk 
zelfs een advocaat aan te pas komen om het stalken te stoppen, en 
zijn schulden aan mij heeft hij nooit afbetaald.

Het stuk staat er al sinds 1995. Inderdaad krijg ik er pas nu - soms 
- vragen over.


Saillant detail: Spaink is juryvoorzitter van de Big Brother Award en toonde zich onlangs onder meer bezorgd over de hoeveelheid opgeslagen informatie, de beveiliging daarvan en de duur dat de gegevens worden bewaard. Zie ook http://www.webwereld.nl/articles/48022/u-wint-een-big-brother-award.html

------

Een ander voorbeeld, dat deze week in PW Intermediair verscheen in een themanummer 'Betrapt door Google' (van mijn hand):

2. WETHOUDER ACHTERVOLGT DOOR GOOGLE


,,Door Google heb ik genoegen moeten nemen met een administratief baantje’’, schrijft een ex-wethouder en ex-burgemeester aan zoeksite Voelspriet.nl. Per SMS viel hij uit tegen een collega en dat leidde tot zijn politieke val. Sindsdien staat zijn naam in Google garant voor vele negatieve krantenberichten.
,,Ik verkeerde in politieke moeilijkheden. Ik heb een collega iets gestuurd met weinig vleiende inhoud. Die is daarmee naar de pers gelopen en dat zorgde voor politiek gelazer. Toen ben ik weggegaan. De gemeente maakte daar een ANP bericht van en vervolgens ging dat zijn weg. Diverse blogs hebben dat bericht opgepakt en op hun internet gezet. Via Google kom je daar dan natuurlijk terecht.”, zegt de ex-wethouder die niet nog eens met naam- en toenaam in de publiciteit wil.
,,Mijn probleem: herhaaldelijk word ik nog geconfronteerd met deze berichtgeving en ik heb daar, ook in sollicitatieprocedures gewoon last van. Ik zit zo langzamerhand dus ook financieel in de klem en moet daar dus zo snel mogelijk uit.’’
Hij benaderde kranten of zij het stuk wilden verwijderen. ,,Uit oogpunt van een compleet archief wilden ze dat niet.’’ Een aantal blogs ging wel akkoord. Hoe nu verder? De ex-wethouder opent binnenkort een eigen website waarin zijn naam staat. Want Google is gevoelig voor de aanwezigheid van zoekwoorden in een domeinnaam.
Ook plaatste hij extra gegevens over zijn achtergrond op Nieuwsbank, een Nederlands persbureau. ,,Dat neutrale resultaat stond al na twee dagen op plek 3 in de top tien van Google.’’ Zo hoopt de politicus langzamerhand het negatieve antwoordenlijstje neutraal te maken. ,,Het is heel vervelend. Google is een belangrijke zoekmachine en kennelijk in gebruik bij iedere personeelsfunctionaris. Als je eenmaal negatief in het nieuws bent geweest, is het een hele klus om weer een normaal bestaan te kunnen leiden.’’ Slecht nieuws voor de ex-wethouder: veel van de gewraakte informatie is ook na verwijdering terug te vinden via www.archive.org. ,,Is dat zo? Gelukkig weten de meeste mensen dat niet.’’

Hoe raak je ooit je verleden kwijt in Google? Doe een poging met http://www.voelspriet.nl/ontgooglen/index.htm

.