100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL


Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

Ontvang de nieuwsbrief:  8358 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - E-mailGeheimen van Google

U bent een geoefend gebruiker van Google? Mooi. Dan zijn deze vijftien tips, opgesteld door Henk van Ess, beslist iets voor u. Letterlijke overname van deze tips in andere media is alleen toegestaan als u aan duidelijke bronvermelding doet.

1. Sneller cijfers zoeken
 Wat was ook al weer de gemiddelde prijs van koopwoningen in Nederland? Was dat nou 200.000 euro? Of 300.000 euro? Sneller cijfers zoeken is mogelijk met een ongedocumenteerde optie van Google. Geef eerst de zoekterm(en), gevolgd door een beginschatting, bijvoorbeeld 200000, drie puntjes en tot slot het eindcijfer, 300000.

Let op: met twee of vier puntjes werkt dit trucje niet. En getallen mogen géén puntje bevatten: 200.000 wordt dus 200000. Handig extraatje: het trucje is ook privé te gebruiken. Op zoek naar een wasmachine tussen de 400 en 450 euro? Google struint op dezelfde manier naar koopjes op het web. Perfect is de cijferzoeker nog niet, maar de toepassingen zijn veelbelovend.
Bron: Voelspriet.nl

 

2. Definities vinden
 Wat betekent ook al weer adhd? Tsunami? Ghb? Fuji? Opec?  Google bevat een ingebouwde encyclopedie. Doorzocht worden alleen Engelstalige informatie, afkomstig van betrouwbaar geachte websites. Eén bron is natuurlijk geen bron. Meestal geeft Google met define: meerdere definities en daarmee is vergelijkend warenonderzoek mogelijk. Nederlandse afkortingen of plaatsnamen worden vrijwel niet gevonden. Amsterdam is trouwens an industrial center and the nominal capital of the Netherlands en Rembrandt een  influential Dutch artist (1606-1669)
Bron: Voelspriet.nl

 

3. Woorden niet weten Was het nou Jan Pieter Balkenende of Jan Peter Balkenende? Die vragen doen er niet meer toe met de *, de asterisk. Het sterretje vervangt één of meer woorden naar keuze. De zoekactie “Wilhelmus * * ben * van * bloed” levert de eerste regel van het Nederlandse volkslied op. En “Mohammed *”  (was het nou Mohammed A. of Mohammed B?) voert direct naar encyclopedische informatie over een zekere Mohammed Bouyeri.
Bron: Voelspriet.nl


MEER WETEN?

Word lid!
 


4. Telefoonnummer woordvoerder  Snel een telefoonnummer nodig van een perswoordvoerder? Tik het netnummer in van de vestigingsplaats van de organisatie, dan de (bedrijfs)naam en tot slot het woordje pers.  In drie op de vier gevallen is het raak. Met ‘bovag pers 070’ wordt onmiddellijk Rob Boon gevonden, de niet te vermijden woordvoerder van de bond van garagehouders.
Bron: Voelspriet.nl
 

5. Synoniemen zoeken
Zoeken naar Engelstalige woorden gaat gemakkelijker met een tilde (~) voor de zoekterm. Google wordt gedresseerd om direct een synoniem van het gezochte woord mee te nemen. Tik ~tsunami en er wordt automatisch gezocht op ‘tidal wave’. Met ~search engine wordt tegelijkertijd het woord database meegenomen.
Bron: Voelspriet.nl
 

6. Snel documenten vinden
 Spoor alléén ter zake doende documenten op, niet allerlei webpagina’s. Hoe? Persberichten zijn vaak geschreven in Portable Document Format (PDF), cijfers zijn opgemaakt in Excel en documenten in Microsoft Word. Geef Google opdracht om alleen documenten op te roepen. Zet achter de zoekterm(en) respectievelijk filetype:doc (Word) filetype:pdf (PDF) of filetype:xls (Excel). Nog sneller: ga naar www.documentenzoeker.nl, kies het gewenste document en tik zoektermen in. Zoek bijvoorbeeld naar ziekteverzuim op PDF en krijg als eerste resultaat een nuttig CBS-document op het scherm.
Bron: Voelspriet.nl

 


Voelspriet heeft een nieuwsbrief over zoekmachines & zoeken op internet. De toezending is gratis. We sturen u de nieuwsbrief in 'platte tekst', dus zonder toeters of bellen. U ontvangt meestal 1x per maand een nieuwsbrief. Abonneren kan hier.


 

7. Meer bronnen vinden
Websites hebben vaak een slecht archief. Los dit op met Google en gebruik het commando site:  Dat werkt zo. Kies de zoekterm(en). Zet achter site: de naam van de website met het slechte archief. Met “gratis internet” site:webwereld.nl worden alleen artikelen over gratis internet getoond. Tik maar eens ‘gratis internet’ in bij Webwereld zelf. Het resultaat: slechts 23 artikelen. De truc met site:webwereld.nl bij Google levert 468 stukjes op – twintig keer zoveel artikelen als in het archief van Webwereld.
Bron: Voelspriet.nl

 

8. Sorteren op datum  
Een lezer van deze rubriek vroeg: kan ik in Google ook informatie sorteren op actualiteit? Google is slechts beperkt in staat het antwoordenlijstje te sorteren op datum. Met date:3, date:6 en date:12 kan tot drie, zes of twaalf maanden worden teruggezocht. Let op: Google kijkt alleen naar het moment waarop de informatie op het web is gezet. En zo kan het gebeuren dat bij de zoekactie “ruud lubbers” date:3 het eerste antwoord een persbericht uit 1995 is. Waarom? Google heeft dit persbericht pas de afgelopen drie maanden voor het eerst opgemerkt. Bij MSN Search, http://search.msn.nl/ is het meest actuele stuk te zien door fresh {100} toe te voegen aan de zoekactie.
Bron: Voelspriet.nl
 


advertentie


9. Encyclopedie
 
  Sinds maart 2005 en alléén te vinden op www.google.com: gebruik Google als encyclopedische vraagbaak. Voorbeeld: tik plo in. Negeer het antwoordenlijstje en kijk geheel rechts bovenin. Achter het zoekwoord staat ‘definition’. Klik op dit woord. Niet alleen geeft Google (via een koppeling met de site answers.com) de betekenis van de afkorting, ook volgt een geschiedenisles, veel links naar andere bronnen en internationale vertalingen van het begrip. Zo heet plo in het Arabisch العربيه.  Ook aardig: tik een plaatsnaam in, bijvoorbeeld Amsterdam, klik op definition voor uitgebreide geografische informatie, inclusief weerbericht voor de lange termijn. Lang niet alle Nederlandse zoekwoorden geven resultaat. Ruud Lubbers heeft Google wél gehaald, inclusief details over sexual harassment. Is de informatie betrouwbaar? Redelijk: veel universitaire bronnen en handige links uit de publieke encyclopedie Wikipedia.
Bron: Voelspriet.nl

 

10. Sneller op reis
 Wanneer vertrekt de eerstvolgende trein?  Zet in www.google.nl (alléén daar werkt het) beginhalte en eindhalte van twee hoofdstations en klik op ‘Vertrektijden’. Het resultaat komt sneller in beeld dan bij www.ns.nl. Zet achter de gewenste plaatsnamen een tijd, bijvoorbeeld Amsterdam Utrecht 15:00 en de vertrektijd wordt direct op maat gemaakt. Naar het buitenland reizen kan ook:  de treinreis Amsterdam Barcelona duurt in de snelste variant volgens Google dertien uur en 25 minuten; Amsterdam-Peking 183 uur.
Bron: Voelspriet.nl

 11. Plattegronden
 Snel een kaart van Schoorl nodig? Of Potsdam? Tik in Google de gewenste plaatsnaam. Klik op de link naar Michelin of Map24 en er komt direct een actuele kaart in beeld. Werkt vooral goed met Europese plaatsnamen, van Appingedam tot Zürich. Round Top, het kleinste dorpje van Texas, wordt niet gevonden.
Bron: Voelspriet.nl

12. Recensies van films
Waarom is Sideways of Citizen Kane goed? Ontdek het zelf met het nieuwe commando movie: (naam van film). Met movie: soldier of orange blijkt dat Paul Verhoeven een meesterwerk heeft gemaakt. Recensies worden gesorteerd op positief, neutraal en negatief. Amerikanen kunnen ook nog hun woonplaats intikken. Direct op het scherm: waar draait de film, hoe laat begint deze en hoeveel kost het kaartje
Bron: Voelspriet.nl
 

13. Google als scout
Nieuwe bronnen nodig op uw vakgebied? Gebruik eens Google als scout. Ga naar http://www.google.com/alerts. Kies een onderwerp, bijvoorbeeld “veeteelt in Gelderland”. Kies voor de optie ‘web’ zodat u alleen een seintje krijgt zodra op het web een nieuwe bron opduikt die door Google wordt gezien. (Kiest u voor ‘nieuws’ dan wordt alleen Engelstalig nieuws doorzocht). Bepaal nu hoe vaak u een seintje wilt hebben: zo vaak als het maar kan, elke dag of elke week. U ontvangt na deze invuloefening automatisch een mailtje wanneer Google nieuwe bronnen vindt.

Weet wel wát u wenst. Een te algemene zoekactie, bijvoorbeeld oorlog, levert een stortvloed aan berichten op.

Tv-uitzendingen zijn beperkt te scouten via http://video.google.com. Deze dienst staat nog in de kinderschoenen. Aardig is http://consumer.tveyes.com/ Tik een woord in, bijvoorbeeld Amsterdam. Elke keer dat ‘Amsterdam’ wordt uitgesproken op de Amerikaanse televisie (alleen de grote stations) ontvangt zelfs tijdens de uitzending een berichtje met details.
Bron: Voelspriet.nl

14. Zoek met oogkleppen op
Een zoekmachine is een dom ding. De intelligentie moet echt van u komen. Voor een vogelliefhebber bekent het woordje veer heel iets anders dan voor een pontjesbaas, loodgieter, trampolinespringer of horlogemaker. Zoek met oogkleppen op. Bekijk alleen uw eigen vakgebied via http://labs.google.com/personalized. Kies eerst een profiel, bijvoorbeeld Computers -> internet. Uw zoekacties leveren dan alleen nog maar resultaten op die met internet te maken hebben. De experimentele dienst werkt slechts met Engelse zoektermen. Gebaseerd op hetzelfde systeem is www.eurekster.com.
Bron: Voelspriet.nl

15. Google.com of google.nl?
De site www.google.com heeft mijn voorkeur boven www.google.nl omdat daar steeds de nieuwste zoeksnufjes te zien zijn. De Nederlandse Google loopt nogal achter op die van de VS. Het probleem is dat u ongevraagd wordt teruggeschakeld naar www.google.nl nadat u toch echt www.google.com heeft ingetikt. Dit lost zo op. Klik in Internet Explorer op Tools -> Languages. Verwijder de Nederlandse taal en voeg de Engelse toe. Sluit uw browser, heropen het ding en ga naar http://www.google.com/preferences Kies als voertaal Engels en zet bij Search Language Dutch aan. (Nu u toch bezig bent, vink helemaal onderaan ‘Results Window’ aan en vanaf nu komen de zoekresultaten steeds in een nieuw scherm). Vanaf dit moment heeft van beide werelden het beste: met de Engelse interface kunt u snel schakelen tussen Nederlandse of wereldwijde bronnen.
Bron: Voelspriet.nl

 

[Voelspriet?][ Adverteren ][ Reageer! ] [Help!] [Site toevoegen] [Privacy] [Bankgegevens]

Meepraten in zoekforum? Geef hieronder uw naam en wachtwoord. Nieuw? Registreer!
Gebruiker: Wachtwoord: