HOOFDMENU

Google schiet programmeurs te hulp
12 APRIL 2002 / UPDATE 14 APRIL 2002 De Amerikaanse zoekmachine Google schiet programmeurs te hulp met een nieuwe toepassing, een zogenoemde Web-API. Hiermee kunnen ontwerpers gemakkelijker nieuwe zoektoepassingen ontwerpen.

De Web-API is de loopplank tussen een programmeertaal (bijvoorbeeld Java, Perl, Visual Studio, .Net) en zoekmachine Google. Het maakt gebruik van Soap, een programmeerconventie.

Een woordvoerder van Google laat Voelspriet telefonisch weten dat commercieel gebruik van de toepassing niet is toegestaan. 
,,De API is alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik, thuis of op het werk.'' Per dag mag de maker van de Google-tool maximaal 1000 keer een zoekvraag doen.

Met de programmeerhulp kan bijvoorbeeld software worden gemaakt waarmee de antwoorden op een zoekvraag constant 
worden ververst. Weblogs.com heeft al onmiddellijk een toepassing bedacht: de top 10 hits bij Google op het zoekwoord
'weblogs' worden elk uur vervangen. 

Soap kan ook handig zijn voor bedrijven en instellingen die op het web voortdurend bepaalde trefwoorden willen scannen. De woordvoerder van Google: ,,Je kunt er ook een leuk zoekspel mee ontwerpen of de spellingschecker toevoegen aan een applicatie.'' Toepassingen kunnen besproken worden in de nieuwe Google-nieuwsgroep

Programmeurs hebben de Web-API onmiddellijk omarmd. Voelspriet vond de eerste implementaties voor de Google-looppplank met AppleScript,
Frontier/Radio, Perl, nog een keer Perl, Python en Visual Basic.


Reageer op dit artikel


BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen:
bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm  


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.