Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

 

Google geeft kijkje in keuken


Google gaat naar de beurs. Henk van Ess van Voelspriet spitte het officiŽle beursdocument van Google door.

Inhoud:
Google haalt grapje uit met belegger
Google bezit kern van Google niet
Lek in advertentiesysteem van Google  (1)
fraude bedrijven
Lek in advertentiesysteem van Google (2)
fraude personeel
De winst- en verliescijfers van Google
Manipulatie van Google neemt toe
Google vreest Yahoo en MSN


Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van onderstaand nieuws kan zonder toestemming vooraf, maar alleen wanneer u aan duidelijk zichtbare bronvermelding doet.  Kies daarvoor uit een van de twee omschrijvingen: bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/google - dus inclusief een link naar deze website.

Noot voor bezoekers Over dit onderwerp loopt momenteel een discussie in het zoekforum van Voelspriet. Vriend(innen) van Voelspriet kunnen daar ook het SEC-document downloaden (172 pagina's in PDF, ongeveer 1 Mb groot)

 Google haalt grapje uit met belegger
Van Bloomberg tot Reuters, van CNN tot Cnet: steeds weer wordt genoemd dat Google $ 2,7 miljard gaat ophalen met de beursgang. Om precies te zijn: $ 2,718,281,828 staat er in de stukken:

Class A common stock, par value $0.001 per share
Aggregate Offering Price (1):  $ 2,718,281,828   
Amount of Registration Fee: $ 344,406.31

(1)   Estimated solely for the purpose of computing the amount of the registration fee


$ 2,718,281,828? Dat is vreemd.. Dit zijn precies de eerste tien cijfers van het getal E,  een wiskundige constante. Uit Wikipedia:

Het getal e decimaal uitgeschreven begint met de cijfers 2,71828 18284 59045

Google maakt dus een grapje. Ze hebben domweg geen flauw idee van de werkelijke opbrengst...

Google bezit kern van Google niet
Ongelooflijk maar waar: Google bezit niet de kern van Google. Het gaat om het patent voor de Pageranking. Oprichters Sergey Brin en Larry Page mogen dit systeem slechts tot 2011 exclusief gebruiken. Daarna staat het de Universiteit van Stanford vrij om de techniek ook aan anderen te verkopen.
Hoe werkt Pageranking?
Kent u de '200 van Mertens' uit de 20ste eeuw? Het idee van deze voorzitter van vakbond NKV (later met de NVV opgegaan in de FNV) is dat Nederland door tweehonderd mensen wordt gerund die elkaar kennen en beÔnvloeden. Het zijn de opinieleiders van ons land. Google werkt volgens hetzelfde principe. De zoekmachine kijkt hoe vaak de ene website door de andere wordt genoemd en onthoudt dat heel precies. Hoe vaker naar een website wordt verwezen, hoe hoger het resultaat in Google.  De techniek heet Pageranking , genoemd naar Larry Page. Na 2011 is Google niet meer de baas over de kern van Google:

The first version of the PageRank technology was created while Larry and Sergey attended Stanford University, which owns a patent to PageRank. We hold a perpetual license to this patent. In October 2003, we extended our exclusivity period to this patent through 2011, at which point our license is non-exclusive.

Lek in advertentiesysteem van Google  (1)
Het advertentiesysteem van Google wordt misbruikt door kwaadwillenden buiten het bedrijf, zo valt in het beursstuk te lezen. ,,We hebben regelmatig terugbetalingen moeten doen vanwege frauduleuze kliks en we verwachten dat in de toekomst zal blijven gebeuren.''
Google rekent met de adverteerder af op grond van het aantal keren dat op zijn advertentie wordt geklikt. Pestkoppen, maar ook concurrenten, klikken expres zo vaak op een advertentielink dat de ondernemer een torenhoge rekening krijgt. Google heeft in een aantal gevallen geld moeten terugbetalen omdat aantoonbaar was dat het niet om normaal verkeer ging.
Google rekent ook af met webmasters die de advertenties op hun eigen site zetten. Ze krijgen een vergoeding voor elke klik op een advertentie die door Google is aangeboden. Google betaald een paar keer paar jaar uit. Dankzij het beursstuk is nu bekend hoeveel geld Google kwijt is aan de waarborgen. ,,Aan het einde van 2003 bedroegen onze gezamenlijke uitstaande minimum waarborgverplichtingen ongeveer $ 527.4 miljoen.''

Lek in advertentiesysteem van Google (2)
Het personeel van Google kon tot 2003 fraude plegen met het online advertentiesysteem. Het systeem was niet afgeschermd waardoor personeel zelf gemakkelijk en gratis advertenties kon plaatsen, online zichtbaar naast en boven de zoekresultaten van Google. Of en in welke mate hier misbruik van is gemaakt, valt uit de toelichting op de beursgang niet te herleiden. Wel heeft Google het advies gekregen van externe consulenten, zogenoemde auditoren, om de beveiliging van het advertentiesysteem te verbeteren.


During our 2002 audit, our external auditors brought to our attention a need to increase restrictions on employee access to our advertising system...

Ook de systematiek van boekhouding was lange tijd bepaald niet op orde. De auditoren vonden dat Google dusdanig verkeerd de boekhouding deed dat het ongunstige invloed had op het vermogen van Google om financiŽle gegevens te registeren, te verwerken, te samenvatten... - zoals betamelijk is bij een beursgenoteerd bedrijf. In 2003 heeft Google veel geld uitgegeven aan de verbetering van de interne controle. Het bedrijf kondigt aan nog meer geld uit te gaan geven aan dit doel. ,,Wij blijven werken aan verbetering van onze interne controles op het gebied van toegang en veiligheid''

Eindelijk: de winst- en verliescijfers van Google
Voor het eerst laat Google winst- en verliescijfers zien. Dat is verplicht voor een beursgang. Het bedrijf blijkt in 1999 een verlies te hebben geleden van 5 miljoen euro, een bedrag dat in 2000 ruimschoots werd verdubbeld naar ruim 12 miljoen euro in de min. De kentering kwam in 2001: de eerste nettowinst bedroeg toen ruim 5,7 miljoen euro. In 2003 schoot de nettowinst omhoog naar 82 miljoen euro. Alleen al de eerste drie maanden van dit jaar verdiende Google volgens eigen zeggen 52 miljoen euro. In de risicoanalyse van de beursgang geeft Google toe dat de inkomsten wel erg eenzijdig zijn: vrijwel al het binnengekomen geld komt uit advertenties. De verkoop van zoekresultaten aan andere firma's, zoals Google vroeger deed (Yahoo, Netscape), levert nauwelijks meer wat op. Google voelt zich overigens kwetsbaar en sluit niet uit dat op termijn advertenties van de zoekmachines worden geblokkeerd:

Technologies may be developed that can block the display of our ads. Most of our net revenues are derived from fees paid to us by advertisers in connection with the display of ads on web pages. As a result, ad-blocking technology could, in the future, adversely affect our operating results.

 

Manipulatie van Google neemt toe
Steeds vaker staat er rommel in het antwoordenlijstje van Google. Voor het eerst geeft het bedrijf toe dat spammers de zoekmachine stelselmatig en in toenemende mate vervuilen:

There is an ongoing and increasing effort by ďindex spammersĒ to develop ways to manipulate our web search results.

Voelspriet-bezoekers ontdekten onlangs hoe de inhoud van 26.000 Nederlandse websites werden gejat met het doel om Google te foppen, zie ook http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php/topic,1102

Google vreest Yahoo en MSN
 Nooit eerder deed Google uitspraken over concurrenten, maar bij de beursgang is het bedrijf loslippiger. ,,We ondervinden belangrijke concurrentie van Microsoft en Yahoo''  Waarom? In de eigen woorden van Larry Page: ,,Microsoft heeft plannen aangekondigd om een nieuwe technologie te ontwikkelen die het zoeken tot een meer geÔntegreerd onderdeel maakt van Windows. Wij verwachten dat Microsoft meer en meer zijn financiŽle en technische middelen zal gebruiken om met ons te concurreren.''
En Yahoo? Die is geen klant meer van Google en doet er ook alles aan om de beste te worden. Google vreest bovendien internetproviders met eigen zoekportalen, maar ook opkomst van PDA's en mobiele telefoons met eigen zoeksystemen.

MEER WETEN OF MEE DISCUSSIňREN?http://www.voelspriet2.nl/forum/index.php?topic=1692