Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
Naar nieuwsarchief
 

 

Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)


Bin Laden-websites als reclamestunt

17 september 2001 De Amsterdamse firma Netconsorts en de Bredase stiching Doi Moi 2000  hebben websites geopend waarvan de naam ondubbelzinnig verwijst naar Osama Bin Laden. De twee firma's doen alsof hun domeinnaam is geblokkeerd uit medeleven voor de slachtoffers, maar Voelspriet ontdekte dat dit onzin is.

Netconsorts en Doi Moi hebben de volgende afbeelding op de website geplaatst:

Dit wekt de indruk dat de uitgever van domeinnamen, de Amsterdamse stichting SIDN, de websites heeft geblokkeerd.

Schijn bedriegt

Maar in werkelijkheid gaat het om een reclamestunt, geeft office-manager Herman Rietvelt van Netconsorts toe. Daags na de ramp opende zijn bedrijf de websites www.osamabinladen.nl en www.usamabinladen.nl.

Rietvelt tegenover Voelspriet:,,Wij zijn een bedrijf dat heel snel domeinnamen kan registeren. Wij hebben bij zoekmachines gekeken welke zoektermen populair zijn. Osama Bin Laden werd heel veel opgezocht door mensen op internet en daarom leek het ons zinvol om wat met deze populaire zoekterm te gaan doen.''

Furieuze reacties

Het bedrijf ontving furieuze reacties van verontwaardigde bezoekers. Rietvelt biedt zijn excuses aan: ,,We zijn daar ontzettend van geschrokken. Het was niet onze bedoeling mensen te kwetsen, we wilden alleen laten zien dat we heel snel zijn met domeinregistratie.''

Het Brabants Dagblad meldde al eerder dat Doi Moi de site www.binladen.nl had geopend. Doi Moi grossiert in provocerende namen.

Jihad en Fatwa

De stichting heeft bijvoorbeeld ook www.jihad.nl in bezit en www.fatwa.nl. Op www.binladen.nl wordt verwezen naar een dubieus ogende cd Big Apple Memorialday CD, te vinden op www.blacktuesday.nl - ook al weer een naam van Doi Moi. Het bedrijf lijkt kennelijk nog niet te weten hoe de cd er gaat uitzien en voor wie de opbrengst is:

Bij uw bestelling zullen wij uw vragen om zowel een suggestie te doen voor de samenstelling van de Big Apple Memorialday CD als de bestemming van de totale opbrengst.

Netconsorts en Doi Moi zijn twee verschillende bedrijven, maar op internet is daar weinig van te merken. De websites Binladen.nl en osamabinladen.nl lijken als twee druppels op elkaar. Rietvelt van Netconsorts reageert verbaasd als hij de website www.binladen.nl ziet. ,,Dat is precies de tekst op onze website! Schandalig. Ik stuur ze onmiddellijk een bericht. Dit kunnen ze niet maken.''
 


BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen: bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm Bronvermelding is een kwestie van fatsoen  - we kunnen U natuurlijk nergens toe dwingen.

TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.

NIEUWSBRIEF

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden. Start uw e-mailsoftware niet? Gebruik dan een formulier om U aan te melden en vermeld "Stuur mij de nieuwsbrief"