100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL


Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?Windows Search in Vista

Door Henk van Ess

30 JANUARI 2007 Windows Vista, het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, is voor informatieprofessionals geen geweldige vooruitgang. De ingebakken indexeerdienst (Windows Search) van Vista is weliswaar uitgebreider en sneller dan het kwispelende hondje van Windows XP, maar haalt het niet bij de vele gratis desktop search tools waarmee u van uw pc een eigen Google maakt.

Dat het programma nog niet perfect is, geeft Microsoft indirect ook zelf toe. Al vandaag is een update verschenen van Windows Search:

Voelspriet, betatester van Vista sinds 2005, nam de Vista Business onder handen en testte de indexeerdienst op prestaties en gebruikersgemak.  Uitgangspunt is het belang van de indexeerdienst voor informatieprofessionals: vind ik snel een stuk tekst terug, ook als ik niet meer precies weet waar het staat op de harde schijf, ook buiten de map Mijn Documenten?

1.  Prestaties

 
Zoeken in Vista: sneller dan in Windows XP, maar nog lang niet perfect

Direct uit de doos begint Vista uw harde schijf te indexeren om zo niet met de mond vol tanden te staan als u op de knop Zoek of Search klikt.  Maar Vista ziet maar een beperkt deel van de informatie op uw harde schijf. Klassiekers als de mappen voor uw documenten, e-mail in Outlook, foto’s, muziek en video’s worden netjes in de gaten gehouden. Maar dat is het dan ook. Want, zo schrijft Microsoft zelf, meer voorkennis vertraagt het systeem nodeloos en verdraagt Vista niet:

Can I index my entire computer so all searches are fast?

You shouldn't. If you make the index too large, or if you include system file locations like the folder called Program Files, your routine searches will slow down because the index will not perform well. For best results, we recommend that you only add folders to the index that contain your personal files.Het indexeren van uw schijf duurt lang: op verschillende computers duurde het opslaan van 15.000 bestanden 30 tot 45 minuten.

De prestaties zijn vooral aardig als u snel even een programma wilt starten. U tikt bijvoorbeeld Word in en Microsoft Word start direct.  Maar een echte zoekdienst heeft Vista niet. U kunt niet allerlei zoektrucs gebruiken als intitle:  (om alleen op een titel te zoeken), zoals in veel desktop search programma’s wel kan – om maar eens wat te noemen.

Windows Vista gebruikt NTFS als formaat voor uw disk. Daarin zit de optie dat elk bestandsnaam een tijdstempel krijgt. Het gaat niet om de datum van het bestand, maar om een extraatje dat handig is voor specialistische kopieerprogramma’s.  In vrijwel alle gevallen is de tijdstempel een onnodige belasting voor uw computer. Vertragend werkt ook dat Vista namen van bestanden als extraatje ook nog eens in het verouderde DOS-formaat opslaat.

Voelspriet zocht voor u uit hoe u de onnodige systeembelasting kunt uitschakelen.

1.      1. Tik Windows-R

2.      2. Voer in REGEDIT en bevestig met OK

3.      3. Zoek in de lange lijst met sleutels naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlset\Control

4.      4. Wijzig de waarde NtfdsDisable8dot3NameCreation in 1

5.      5. Wijzig de waarde NtfsDisableLastAccessUpdate in 1

6.      6. Sluit het programma

2.  Gebruikersgemak


Het oogt zo simpel. Klik op het Windows-logo en tik wat je zoekt. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Copernic Desktop Search laat Vista niet direct de gezochte tekst zien; alleen het document. In het antwoordenlijstje staat niet het gevonden woord met omliggende woorden, zoals Google doet. U moet dus bij elke zoekactie nog een extra klik doen om het gevonden woord te vinden. Gedoe!

U kunt nieuwe bestandsformaten toevoegen die u in de gaten wilt houden. Maar u moet ze wel handmatig instellen.  De gebruiksvriendelijkheid is slecht: u ziet niet wat de formaten betekenen en moet ze handmatig 1 voor 1 aanvinken.

 OORDEEL:

De indexeerdienst van Vista is leuk voor de huis- tuin- en keukengebruiker, maar informatieprofessionals weten dat het beter (want sneller en vollediger) kan.  Al vanaf 2005 kunt u de plek van een bestand op uw pc rustig vergeten, als u maar een desktop search programma gebruikt. Vista verandert aan dit gegeven niets.


Apple gebruikers hoeven niets extra's te doen: vanaf Mac 10.4 zit er al een prima indexeerdienst in de computer ingebakken.HERGEBRUIK TOEGESTAAN MITS MET DUIDELIJKE BRONVERMELDING EN LINK NAAR DEZE PAGINA