Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
Naar de nieuwslinks
 

Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)


 

VOELSPRIET.NL - leer zelf beter vinden
EXTRA NIEUWSBRIEF - 12 september 2001 Nummer 2. Eerste jaargang

========================
Beste bezoeker van Voelspriet,
 

Ik stuur u een extra nieuwsbrief toe vanwege de ramp in de USA.  De inhoud:

1. Nederlandse zoekmachines slapen bij ramp
2. Zoekproblemen bij MSN Nederland
3. Indrukwekkende actie van Google
4. Vind zelf bijzonder websites via IRC-chat
5. Overzicht van bruikbare links
 

Ik hou me aanbevolen voor tips en suggesties. Stuur ze naar

Henk van Ess
 
========================

1. RAMP? WAT VOOR RAMP?  - Nederlandse zoekmachines en de USA-ramp

Honderdduizenden mensen zoeken momenteel naar informatie over de aanslagen in de USA. Een mooie gelegenheid voor zoekmachines om als gids in de informatiejungle te fungeren. Helaas reageren de meeste Nederlandse zoekmachines laat en beperkt op het wereldnieuws van de aanslagen in de USA. Een overzicht.

Ilse verwijst plichtmatig naar het dossier van Nu.nl en komt daarmee niet met een eigen productie. Ook Google Nederland had niets extra's, geheel in tegenstelling tot Google USA, waarover straks meer. Mijdt AltaVista.nl - de Nederlandse versie van deze bekende zoekmachine mist na de sluiting van het kantoor in Amsterdam het contact met Nederland volledig. Ga liever naar www.altavista.com

Zoek.nl heeft een eigen sectie 'World Trade Center Ramp Nieuws' met nieuwsberichten (zonder bronvermelding), een fotoalbum, een live chat, een nieuwspoll en nieuwsflashes. Op het eerste oog ziet het initiatief van Zoek.nl  er prima uit, maar in tweede instantie vormt de sectie geen reden voor een tweede bezoek vanwege verouderde informatie en willekeurige selectie van nieuws.

Search.nl repte met geen woord over de aanslagen - wie WTC intikt, krijgt het World Trade Center in Amsterdam en Rotterdam als eerste zoekresultaat. Looksmart.nl, de website met door redacteuren geselecteerde informatie, brengt liever eigen nieuws: "Auto Nieuw! Financieel Nieuw! " Zoeken op het nieuws - in alle variaties- levert louter onbruikbare resultaten op.

Vindex.nl komt met bijna honderd links links uit binnen- en buitenland, maar is niet zo compleet als startpagina-dochter Vliegtuigcrash/WTC (waarop trouwens uw eigen Voelspriet.nl genoemd wordt als nieuwssite vanwege de ruim honderd merendeels afwijkende links). Lycos.nl doet het aardig met een nieuwssectie die wordt aangeleverd door persbureau ANP. Portaal MSN van Microsoft doet het een stuk beter met veel eigen nieuws, maar vaak is de website overbelast. Aardig detail: wie in MSN het niet-bestaande adres www.wtc.com intikt, wordt doorverwezen. Probeer de zoekvraag zelf maar eens uit. (MSN heeft twee weken geleden in alle stilte de "error-pagina" vervangen wanneer u een niet-bestaande of overbezette website bezoekt. U wordt voortaan naar de zoekmachine van MSN geleid, waar u suggesties krijgt voor andere websites, gemaakt door de eigen redactie en die van Looksmart.nl)

Nieuwkomer Wijsvinger.nl bracht ruim honderd bronnen bijeen, inclusief achtergrondinformatie FBI over Usam Bin Laden.

Vrijwel geen enkele van de genoemde zoekmachines (we zochten steeds op Nederlandse informatie) geeft bij een gewone zoekvraag de juiste nieuwsberichten weer. Ook Voelspriet niet. Hoe dat kan, leest u hier.  Een bezoek aan tien andere, kleinere zoekmachines levert hetzelfde beeld op: de meeste resultaten in het antwoordenlijstje zijn hopeloos verouderd.

========================

2. MISLUKTE ZOEKPOGINGEN

Wat gaat er fout bij het zoeken naar rampinformatie? Hier is een overzicht van de populairste mislukte zoekpogingen bij Microsoft Network (MSN) Nederland.

www.america.usa - tja.. de ramp is in Amerika, en ja, dat is de USA - maar er bestaan geen domeinnamen met de "achternaam" .usa

www.worldtradecenter.com  - een domeinkaper had al jaren voor de ramp de naam ingepikt, wachtend op een goede kans om tot verkoop over te gaan. Op de  (nauwelijks te bereiken) website staat:

Domain available as memorial or for some other suitable purpose

www.world tradecenter.com - spaties zijn niet toegestaan in een domeinnaam

www.wtc.com - overbelast

www.newyork.com - overbelast

www.world trade center.nl - niet bestaande naam, spaties mogen niet in een domeinnaam

wtc = geen complete naam, bevat geen "www"  of .com .org .nl etc.

========================

3. INDRUKWEKKENDE ACTIE VAN GOOGLE

Google USA maakt weer eens indruk. De populaire zoekmachine kwam nog geen twee uur na de ramp onmiddellijk met kopieŽn van overbelaste websites. Daardoor kunt u via Google toch nog allerlei informatie lezen. Zelfs De Telegraaf is opgenomen in het rijtje:

Current News:    

 

Google is helaas grotendeels gestopt met de actie. Wel kunt u handmatig een kopie van de website oproepen. Dat gaat zo:

1. Ga naar www.google.com
2. Tik de naam in van de site, bv. CNN.COM
3. Klik op "Cached" wanneer de domeinaam in het resultatenlijstje staat.

 

========================

4. PRAAT MEE MET ANDEREN OF VIND BIJZONDERE LINKS

Tiendduizenden mensen praten op dit moment over de gebeurtenissen in de USA via Internet Relay Chat (IRC). Bij IRC heeft elk denkbare menselijke interesse een eigen elektronische stamtafel. De afgelopen 36 uur zijn de IRC-servers zeer serieus gebruikt. In het kanaal #newyork wordt bijvoorbeeld elke tien minuten gemeld wat de laatste stand van zaken is in de stad (internet is uitgevallen, wegen zijn afgesloten etc.) Wie langdurig kanalen als #wtc of #news in de gaten houdt, krijgt bovendien een schat aan bijzondere links te zien. Steeds vaker melden chatters trots dat ze een bijzondere eigen website in de lucht hebben gebracht. Voelspriet.nl nam deze afwijkende links over in het overzicht.

Bezoek nu een IRC-server en praat zelf mee. Download de software van Mirc , iets meer dan 1 MB groot. Lees desgewenst een introductie over IRC in het Nederlands. Kies voor kanalen als "news", "wtc" of "terror". Het beste is om eerst een kanalenlijst 'op te halen' en die te sorteren op aantal bezoekers. De bovenste kanalen zijn doorgaans de ramp-kanalen.

========================
5. BRUIKBARE LINKS

http://vliegtuigcrash-wtc.pagina.nl/
Verreweg het beste overzicht van Nederland. Met webcams, dossiers, video en veel meer. Een must.

http://www.villamedia.nl/terreur/
Uitstekend journalistiek overzicht van Villamedia-medewerker Wessel Zweers

www.wijsvinger.nl/amerika

Ruim honderd bronnen, inclusief achtergrondinformatie FBI over Usam Bin Laden

http://www.un.nl
Een van de nieuwssites die de ramp in Amerika  bijzonder goed volgt, is het Utrechts Nieuwsblad , zo schrijft www.villamedia.nl

Doe mee met de stemming: moet de USA de aanslagen vergelden?

Voor een uitgebreider overzicht, ga naar www.voelspriet.nl/usa.htm
 

========================

EEN EXTRA NIEUWSBRIEF VAN VOELSPRIET.NL
Op- of aanmerkingen naar postmaster@voelspriet.nl AFMELDEN VIA http://www.voelspriet.nl/reacties.htm