Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

 

Succesverhaal Telezoek eindigt abrupt

30 juli 2002
– Na 10.000.000 zoekopdrachten eindigt het succesverhaal van Telezoek abrupt. De razendpopulaire 'telefoonboekzoeker de luxe', tot voor kort nummer 1
in www.internet100.nl, houdt het voor gezien. 

Het aardige aan Telezoek
was de mogelijkheid om met een beperkte hoeveelheid gegevens, bijvoorbeeld alléén een postcode of alléén initalen en achternaam toch naar telefoonnummers te zoeken. 

Sander Lindenburg, webmaster van internet100.nl, heeft Telezoek met spijt verwijderd uit de top 100. Tegen Voelspriet zegt hij: ,,De makers lijken met de noorderzon te zijn vertrokken en de stekker eruit te hebben gehaald. Zeer jammer, maar niets aan te doen. Op hun site staat alleen nog een kleine afscheidsboodschap.''

De afscheidsboodschap luidt:

"Ja, jammer maar helaas.. Het is leuk geweest. Na ± 10 miljoen verwerkte zoekopdrachten is Telezoek er mee gestopt. Telezoek kreeg naast veel bezoekers ook veel positieve reacties en suggesties. Hiervoor bedankt, maar we voelen ons toch gedwongen om ermee te stoppen. Nu is het tijd om vakantie te vieren, daarna zien we wel weer wat we gaan doen. In ieder geval iets heel anders!"

Voelspriet sprak uitgebreid met één van de oprichters van Telezoek, die niet met naam- en toenaam genoemd wil worden. De man is in het dagelijks leven programmeur. Telezoek blijkt feitelijk een uit de hand gelopen digitaal trapveldje van vier programmeurs die 'eens lekker wilden stoeien' met de scripttaal PHP en de databasetaal MySql.

Ze verdeelden de miljoenen zoekvragen over meerdere pc's in Nederland en in de VS. Op hoogtijdagen werd 700 Mb per dag verbruikt en dat bleek een dure grap. Een ander probleem: het ministerie van V en W had een vriendelijk, maar omineus mailtje gestuurd. Een ambtenaar vroeg zich af hoe Telezoek aan de hoogtemetingen van allerlei plaatsnamen was gekomen.

Die gegevens waren toch beschermd? De woordvoerder van Telezoek denkt van niet, want de 60 MB aan geografische gegevens haalde hij zelf van de website van het ministerie. ,,Het staat er trouwens nog steeds op. Enfin, we doen Telezoek voor onze lol. Van tevoren hebben we tegen elkaar gezegd: op het moment dat er kritiek komt, stoppen we er mee. Dit lijkt ons een goed moment.''

UPDATE: Vaste bezoekers van Voelspriet kunnen toch nog de database van Telezoek raadplegen. Ze hebben inmiddels per e-mail de toegangscode ontvangen.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.