terug naar hoofdmenu

 

               
Daders wacht een 'rotklap'
Opnieuw schending van ANP-embargo

17 september 2002 updated 17:15  uur  Ė 
Het ANP-embargo op Prinsjesdag is opnieuw geschonden. De Haagsche Courant publiceerde drie kwartier te vroeg, meldt de NOS:

Het embargo over de berichtgeving van Prinsjesdag is opnieuw geschonden. De Haagsche Courant plaatste op de website rond half drie de reacties op de Miljoenennota die de minister van FinanciŽn de Kamer pas om kwart over drie aanbiedt. De internetredactie van de krant spreekt van "een vergissing", en heeft de pagina's weer offline gehaald.

Het Utrechts Nieuwsblad ontdekte zaterdagnacht dat het strikte embargo voor Nederlandse media is ontdoken in de nieuwsgroep nl.media.krant. Het ANP en de Nederlandse media handhaafden het embargo. Het Genootschap van Hoofdredacteuren riep media op niet voortijdig te publiceren.

Het ANP gaat maatregelen nemen tegen het lek en heeft een IT-bedrijf ingeschakeld om de onderste steen boven te krijgen. Het Utrechts Nieuwsblad ontdekte dat de persoon in kwestie veel in het werk heeft gesteld om anoniem te blijven. Zijn bericht is verstuurd via een anonieme proxyserver in AustraliŽ en ook het e-mailadres blijkt niet traceerbaar (want afkomstig van een Hotmail-achtige dienst Iscooler.com)

Sinds zaterdagmiddag 14.16 uur staat in de nieuwsgroep een groot deel van de nieuwsproductie van persbureau ANP voor aanstaande dinsdag. De artikelen zijn aan media verspreid onder de uitdrukkelijke voorwaarde dat niemand ze eerder dan dinsdag 15.15 uur bekend maakt.

Zie ook reactie Voelspriet in NRC


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.