Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
Terug naar het nieuws
Terug naar beginscherm 

 

Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)

Wat is je favoriete Nederlandse zoekmachine?
abc-xyz.nl  
AltaVista NL
Ilse
All The Web  
Yahoo
Voelspriet.nl  
Staat er niet bij  
 Klik HIER om mee te doen

advertentie


 Onrust over objectiviteit van nieuwe zoekmachine

Ilse ontslaat tien procent van personeel


REAGEREN? KLIK HIER 16 oktober 2001 Ilse Media Groep, de maker van zoekmachine Ilse, ontslaat bijna tien procent van het personeel en schrapt de banen van zeker twaalf tijdelijke krachten.

Daarmee verdwijnen ruim twintig van de honderdtien arbeidsplaatsen,. De klappen vallen ook binnen het management. Daarnaast gaat Ilse bezuinigen op allerlei vaste kosten. Ilse is de zoveelste zoekmachine die de broekriem aantrekt. Grote spelers als AltaVista, Excite, Lycos en Fast hebben de afgelopen drie maanden ook al forse bezuinigingen aangekondigd.

De Finse uitgever Sanoma, voor zestig procent eigenaar van Ilse Media groep, heeft de eis gesteld dat de zoekmachine beter moet gaan draaien. De website trekt veel publiek, maar levert te weinig op. Directeur Paul Molenaar van Ilse wil dat vooral doen door kruisbestuiving van alle activiteiten (bijvoorbeeld met Nu.Nl en Startpagina.nl)

Morgen opent Ilse een vernieuwde zoekmachine. Het bedrijf zegt dat de zoekresultaten "voor een belangrijk deel door redacteuren worden samengesteld.'' Voelspriet liet eerder weten dat vernieuwing van de zoekmachine vooral betekent dat er vaker gebruik wordt gemaakt van de 2000 websites die onder Startpagina hangen. Het is de vraag of dit goede zoekresultaten gaat opleveren. Op de pagina's staan af en toe links naar niet bestaande websites: het onderhoud wordt grotendeels overgelaten aan vrijwilligers. Ook bestaan er twijfels of concurrenten van Ilse wel een eerlijke plek krijgen. E-business website Hyped denkt van niet.

,,
Wij belden een beheerder van een grote dochterpagina en vroegen hem waarop de waardering precies gebaseerd zal zijn. Hoewel hij daar weinig over kon zeggen, vermoedde hij wel dat hij misschien gedwongen zou worden om concurrenten van sites van Ilse laag te moeten waarderen zodat ze niet in de top-10 komen.''

Voelspriet kon overigens geen bevestiging krijgen van een dergelijke opzet.

Molenaar had eerder in Emerce al zijn agenda voor 2001 op tafel gelegd. Hij zei kort na zijn aanstelling: ,,Mijn belangrijkste taak wordt het winstgevend maken van het hele bedrijf. Ik ga nadrukkelijk kijken naar de kosten, na met iedereen gepraat te hebben. Verder vind ik dat we de geloofwaardigheid van adverteren op internet moeten bewijzen. Als marktleider moeten we op alle fronten meedoen om onderzoek naar de effectiviteit van internetreclame te stimuleren.''

Zie ook: Ilse 'nieuwe stijl': eigen sites eerst
Boosheid bij beheerders startpagina dochters


Archieflinks bij dit nieuws:


11 september 2001 Ilse wekenlang niet actueel
13 augustus 2001 Ilse lonkt naar Fast voor database All The Web
12 augustus 2001 Zoekmachines verliezen geloofwaardigheid
12 augustus 2001 Ilse overweegt honderd gulden te vragen voor snelle indexering


Luister naar:

ZOEKAUDIO

In Tros Online op Radio 1 sprak Voelspriet in een gesprek met Ilse zijn zorgen uit over de commercialisering van zoekmachines, waaronder betaalde indexering.

Beluister de TROS-uitzending
Discussieer mee over de uitzending

Lees beslist:

Ilse: 'Diepgang van een surfplank', door Theo Stielstra van Zoekprof.nl

Bekijk ook:

De zoekresultaten bij Ilse op het woord 'verzekering'

 advertentieBRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen:
bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm  


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden. Start uw e-mailsoftware niet? Gebruik dan een formulier om U aan te melden en vermeld "Stuur mij de nieuwsbrief"