Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

 


op de hoogte blijven met de zoekwekker

Google Nieuws: de mediapapegaai

13 DECEMBER 2006  De internationale nieuwsrobot Google News  http://news.google.com  is al actief in meer dan twintig landen. In Nederland heet het Google Nieuws . Een computer bepaalt de keuze en plaatsing van nieuws geheel automatisch. Er komt geen mens meer aan te pas. 

De VS-editie is de grootste (4500 bronnen), Taiwan de kleinste (350 bronnen). De artikelen zijn in elk land verdeeld over acht rubrieken: top stories, wereldnieuws, nieuws uit eigen land, economie, wetenschap en techniek, sport, entertainment en gezondheid. De Duitse robot,  http://news.google.de , zegt gebruik te maken van 700 bronnen, maar in werkelijkheid zijn dat er nog geen 500 (mei 2006).  De Amerikaanse versie telt ruim 2000 minder bronnen dan de opgegeven 4500. 

De nieuwsrobot is net een papegaai. Het ding praat anderen na. De robot voedt zich met nieuws dat alleen op het web te vinden is. Als veel sites hetzelfde nieuwtje brengen, maakt Google er op de eigen site de opening van. 


 


Toch zijn de nieuwsoverzichten van Google hoogst onvoorspelbaar. Dat komt omdat nogal wat obscure bronnen worden gebruikt, zoals 10News.com, 123Macmini.com, 13WHAM-TV, 2TheAdvocate, 365Gay.com, 50 Connect, 640 Toronto of 9NEWS.com, OnMilwaukee.com om nog maar te zwijgen van Online Casino News. Google News trekt zich niets aan van de gevestigde media. Het ding kiest bronnen op grond van beschikbaarheid, niet op status. Nieuws achter tolpoortjes wordt gemeden. Gratis nieuws (en zonder registratie) maakt de meeste kans om direct te worden opgenomen.  

De weging van bronnen is opmerkelijk. Nog begrijpelijk is de top van meest geciteerde nieuwssites in Google News voor de VS uit 2005: NYTimes.com, Reuters, Washingtonpost.com met vlak daarna ABCNews.com. Maar wat doet het Chinese persbureau Xinhua op plek vijf? En Voice of America op zeven? De Scotsman, een Schotse krant, staat op plek tien met 501 artikelen in Google News.

De top tien van dit jaar (2006) ziet er al iets minder vreemd uit:

1 ABC News
2 New York Times
3 Reuters
4 Washington Post
5 Times Online, UK
6 Forbes
7 Guardian Unlimited, UK
8 Voice of America
9 Christian Science Monitor
10 International Herald Tribune
11 Bloomberg
12 CNN
 

Google Nieuws is door de computergestuurde nieuwskeuze soms verrassend. Een verfrissende blik op de wereld zonder eindredactie - het kan.

Op 9 juni 2005 opent Google News de pagina binnenland met een bericht van de Christian Science Monitor. Gezondheid opent met een scoop van de Dailyindia.com. Het nieuwtje over de vrijlating van een gijzelaar in Aghanistan is afkomstig van de Islamic Republic News Agency.  

Wat zijn de belangrijkste bronnen in Nederland? Trouw (1), NOS (2) en Elsevier (3) zijn de best scorende bronnen op de voorpagina van Google Nieuws. De Telegraaf (4) heeft met ruim 1600 berichten weliswaar het meeste nieuws geleverd, maar haalde minder vaak een prominente plek op de voorpagina.


Opmerkelijk is dat Google steeds vaker journalistieke artikelen op één hoop gooit met die van belangenorganisaties. Zo worden sinds kort ook berichten geplaatst van de AutoRai, de AZ fanpage, het Bisdom Roermond of de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders. Persberichten van ANP Pers Support en de Nationale Ombudsman staan tussen het nieuws van kranten, omroepen en andere nieuwssites.

Google leunt met zijn automatische koppensneller van omroepen, kranten en andere nieuwssites zwaar op dagbladen. In de top tien van de meest gelinkte stukken staan vijf kranten: Trouw (1), Telegraaf (4) AD (5),Volkskrant (7) en NRC Handelsblad (10). De best scorende omroepen zijn de NOS (2) en het RTL Nieuws (6).Elsevier (3) is het hoogst genoteerde weekblad. De andere bronnen in de top tien van zijn ‘web only’ : Blik op Nieuws (8) en Planet Internet (9).

 

Wat voor nieuws levert de top drie? Trouw geeft veel informatie over  gezondheid en wetenschap. De NOS levert meer algemeen en daarmee uiteenlopend nieuws aan. De nummer drie, Elsevier, wordt door Google vaak geciteerd met wetenschappelijk nieuws en entertainment. Een greep uit recent toegevoegde bronnen::\

Eindhovens Dagblad
Metro Time
Brussel nieuws
Twentse Courant Tubantia
PortableGear
Automatisering Gids
Cash.be
Nivel
NG Gamer
Alphen stad FM
TourPRess.nl
Verpleging en Verzorging
Cube Zone
Digimedia
Weathernews
Zeilen
Ziekenhuis.nl
Nationaal Pop Instituut
Kanaal Z
Nederlandse Vakbond Pluimveehouders
Robnet
Nationale Ombudsman
De Scopist
Festivalinfo.nl
netn.nl
Gay.nl
Radio Noordoost-Friesland
O Radio
Tros Nieuwsshow
Expatica
Digitale stad Groningen
Tennis
Holebi info
Politiek.net
Smart Business Strategies
Vara Vroegevogels
Indymedia.be
Metro Nederland
Fashion
Power Unlimited