Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
Terug naar beginscherm 
 
Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)

NIEUW: zoek zelf interne documenten op 

Blindeninstituut geschokt door fout

Vertrouwelijke stukken op internet


16 JANUARI 200
2 Blindeninstituut Bartimeús in Zeist heeft op internet vertrouwelijke sollicitatiebrieven gezet met daarin persoonlijke gegevens van kandidaten. De brieven aan de afdeling personeelszaken zijn net als andere interne documenten zichtbaar geworden door een nieuw snufje in zoekmachine Google.

Sinds kort doorzoekt deze zoekmachine meer dan 50.000 Nederlandstalige documenten die zijn geschreven in Microsoft Word, de populairste tekstverwerker. Ook stukken die gemaakt zijn met Adobe Acrobat worden opgenomen in de zoekmachine. Materiaal dat veilig op de website weggezet lijkt, is daarmee toch vindbaar ontdekte Voelspriet.nl. Eerder bleek al dat gevoelige informatie van Franse en Canadese websites door de betere indexering op straat lag. 

Voelspriet.nl voelde Google flink aan de tand en doorzocht honderden PDF en DOC-documenten. Interne telefoonlijsten, toegangsgegevens tot besloten websites, adressenlijsten en vertrouwelijke notities blijken alleen traceerbaar met speciale zoekcommando’s. Staatsgeheimen worden niet onthuld, maar toch valt er genoeg te lezen dat niet voor de openbaarheid is bestemd. Een uurtje zoeken via Google levert ruim vijftig niet openbare documenten op, zoals een interne telefoonlijst van de afdeling Farmacologie-Toxicologie van het St. Radboud in Nijmegen, een scheidsrechtersformulier en een vertrouwelijk verslag van een docentenvergadering van de Katholieke Universiteit Leuven.

Terug naar Zeist: de kandidaten van blindeninstituut Bartimeús reageren stuk voor stuk geschrokken op de openbaarmaking van hun brief via internet. Marja Jonker uit Wijk bij Duurstede:,,Bartimeus gaf mij de mogelijkheid om per e-mail te solliciteren op een baan voor administratief medewerker. Mijn reactie zou rechtstreeks naar personeelszaken gaan en daarna kreeg ik ook een reactie per e-mail. Ik ben afgewezen.’’ Dat haar brief nu op internet rondslingert, vindt ze niet leuk. ,,Ik solliciteer nooit meer via internet.’’

Gea Mostert uit Nijkerk, die de baan wél kreeg, reageerde gisteravond vol ongeloof na de opsomming van haar curriculum vitae. ,,Hoe weet u dat ik kampleidster bij de Scouting ben? Staat dat op internet? Maar dat is helemaal niet de bedoeling. Ik ga morgen meteen actie ondernemen.’’ I. van Hunnik, hoofd personeelszaken van Bartimeús zegt desgevraagd dat de brieven zo spoedig mogelijk worden verwijderd. ,,Wat vreselijk. Dit kan nooit de bedoeling zijn. We zullen de kandidaten onze excuses aanbieden.’’

Een woordvoerder van Google in de VS meldt dat websites zich kunnen beveiligen tegen al te nieuwsgierige zoekacties. ,,Door een speciaal bestand op de site te plaatsen weet onze zoekrobot dat hij niet te diep moet graven.’’Nieuw: Zoek Alert.
Voelspriet geeft u een seintje als er nieuws is
e-mail voornaam achternaam 
 
 


BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen:
bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm  


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.