De papegaai van Google
   Door Henk van Ess
MOUNTAIN VIEW - De internationale nieuwsrobot Google News  http://news.google.com  is al actief in meer dan twintig landen. Een computer bepaalt de keuze en plaatsing van nieuws geheel automatisch. Er komt geen mens meer aan te pas.

 De VS-editie is de grootste (4500 bronnen), Taiwan de kleinste (350 bronnen). Nederland heeft nog geen Google News. De artikelen zijn in elk land verdeeld over acht rubrieken: top stories, wereldnieuws, nieuws uit eigen land, economie, wetenschap en techniek, sport, entertainment en gezondheid. Google overdrijft het aantal bronnen dat per land wordt gebruikt. De Duitse robot,  http://news.google.de , zegt gebruik te maken van 700 bronnen, maar in werkelijkheid zijn dat er nog geen 500 (mei 2005).  De Amerikaanse versie telt ruim 2000 minder bronnen dan de opgegeven 4500.

De nieuwsrobot is net een papegaai. Het ding praat anderen na. De robot voedt zich met nieuws dat alleen op het web te vinden is. Als veel sites hetzelfde nieuwtje brengen, maakt Google er op de eigen site de opening van.

Toch zijn de nieuwsoverzichten van Google hoogst onvoorspelbaar. Dat komt omdat nogal wat obscure bronnen worden gebruikt, zoals 10News.com, 123Macmini.com, 13WHAM-TV, 2TheAdvocate, 365Gay.com, 50 Connect, 640 Toronto of 9NEWS.com, OnMilwaukee.com om nog maar te zwijgen van Online Casino News. Google News trekt zich niets aan van de gevestigde media. Het ding kiest bronnen op grond van beschikbaarheid, niet op status. Nieuws achter tolpoortjes wordt gemeden. Gratis nieuws (en zonder registratie) maakt de meeste kans om direct te worden opgenomen.

De weging van bronnen is opmerkelijk. Nog begrijpelijk is de top van meest geciteerde nieuwssites in Google News voor de VS: NYTimes.com, Reuters, Washingtonpost.com met vlak daarna ABCNews.com. Maar wat doet het Chinese persbureau Xinhua op plek vijf? En Voice of America op zeven? De Scotsman, een Schotse krant, staat op plek tien met 501 artikelen in Google News.

Een verfrissende blik op de wereld zonder eindredactie - het kan.
Op 9 juni 2005 opent Google News de pagina binnenland met een bericht van de Christian Science Monitor. Gezondheid opent met een scoop van de Dailyindia.com. Het nieuwtje over de vrijlating van een gijzelaar in Aghanistan is afkomstig van de Islamic Republic News Agency.

 

Dit artikel verscheen eerder in De Journalist
 


BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Gebruk de omschrijving:

bron: www.voelspriet.nl
 of zet een linkje naar deze pagina


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de maandelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.