Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
Terug naar het nieuws
Terug naar beginscherm 

 

Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)

advertentie


 Google brengt Bert bij Bin Laden 

15 oktober 2001
De nieuwe plaatjeszoeker van Google is vermoedelijk de reden dat Bert, een figuur uit Sesamstraat, zij aan zij staat op een fotoposter met Osama Bin Laden. Een Islamitische demonstrant heeft waarschijnlijk 'Bin Laden' ingetikt en zonder nadenken een selectie uit de eerste vijftig  resultaten gemaakt.

Voelspriet ontdekte dat na bestudering van de omstreden poster, ondermeer te zien bij het Utrechts Nieuwsblad. Alle beelden op de postercollage staan namelijk bij de eerste vijftig zoekresultaten bij Google Image Search. (Doe de actie zelf)

Demonstranten in Bangladesh droegen grote posters mee van Bin Laden, en wie heel goed keek, zag op de foto rechts beneden de afbeelding van Bert uit Sesamstraat. Bert is voor mensen in Bangladesh een grote onbekende en daardoor kon het gebeuren dat de betogingen werden opgevrolijkt met een poster van ‘de grote leider’ geflankeerd door een piepkleine Bert. Persbureau Reuter maakte een foto van demonstranten met de poster en daarna ging het balletje rollen. Overal op internet is de vraag: waar komt de foto vandaan (Nederland, zie onder) en hoe kwam deze op de poster (wellicht via Google).

De firma Aza Products uit Dhaka in Bangladesh ontving onlangs de order om de poster te maken.  Aza Products was gisteravond niet voor commentaar bereikbaar. Elk plaatje op de fotocollage dat het bedrijf afdrukte op de poster, is terug te vinden in de top 50 (na een zoekopdracht naar Bin Laden) van Google Image Search. Een soortgelijke opdracht bij andere zoekmachines leverde niet hetzelfde resultaat op.
 

De Britse redactie van technologiewebsite ZDNet denkt ook dat Google Bert en Osama Bin Laden heeft samengebracht. Volgens ZDNet blijkt maar weer eens wat er kan gebeuren wanneer mensen teveel op zoekmachines vertrouwen.

Zie ook
'Bert is evil'
Websites schrappen foto Bert en Bin Laden

BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen:
bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm  


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden. Start uw e-mailsoftware niet? Gebruik dan een formulier om U aan te melden en vermeld "Stuur mij de nieuwsbrief"