Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

 


Dit artikel verscheen in Adformatie op 30 januari 2003 en is herplaatst met toestemming. Met dank aan Robert Heeg. Lees ook het zeer uitgebreide PDF-document (ruim 1 MB) over PageRanking.

De Google Top 100

Met stip in dé internethitparade

De pageranking van Google is heilig op het worldwide web. Wie hoog op de lijst van de populaire zoekmachine voorkomt, waant zich verzekerd van veel pageviews en nieuwe bezoekers. Maar hoe klim je op die ladder? Bestaan er slinkse trucs om voor te dringen? Zoeksite Voelspriet.nl ontrafelde het geheim en publiceert vanaf 1 februari de Google top 100 Nederland.

Door Robert Heeg

‘De Google-gekte is op een hoogtepunt’, zegt Voelspriet-beheerder Henk van Ess. ‘Alleen in Nederland proberen al zo’n twintig bureaus om websites hoog te laten scoren in Google.’ Van Ess, verantwoordelijk voor de pageranking-ontcijfering van de zoekmachine, is in het dagelijks leven hoofd internet van Wegener Uitgeverij Midden Nederland en hoofddocent van Wegener Medialab.

Hij ontdekte dat Google rangschikt op basis van het aantal verwijzingen, en dus geeft de top 100 een overzicht van de meest aangehaalde websites. Koploper in de eerste Nederlandse editie van de lijst is Elsevier Science. Niet verrassend, want zegt Van Ess: ‘Vooral opinieleiders komen bovenaan te staan: degelijke en lang bestaande websites.’

Naast de hoeveelheid verwijzingen, weegt namelijk ook de kwaliteit van de verwijzing mee in de rangschikking. Een website eindigt hoger wanneer een link wordt gelegd met een site die hoog in de top 100 staat. Maar hoe wordt die kwaliteit gemeten? ‘Google acht opname in Open Directory (dmoz.nl) en Yahoo belangrijk. Als mensen naar de link hebben gekeken en die interessant genoeg vonden voor opname in deze webgidsen, dan zal de site wel enige kwaliteit hebben. Dat is althans de redenering achter dit idee.’

Linkboerderijen

Volgens Van Ess moet het belang van een hoge notering ook weer niet worden overschat. ‘Een hoge pageranking betekent gek genoeg niet altijd een hoog bezoekersaantal. Er zijn websites die dankzij een goede marketing en uitgekiende reclame veel bezoek trekken, maar door Google niet als zeer belangrijk worden gezien. Voor webmasters biedt de Top 100 in ieder geval houvast over hoe goed de eigen site het doet ten opzichte van andere.’ Henk van Ess vreest niet dat zijn conclusies ertoe zullen leiden dat hooggenoteerde sites voortaan worden overstelpt met verzoeken om links. ‘Vrijwel alle websites in de top 100 hebben een rijke inhoud, bestaan al jaren en gebruiken voor zover ik weet geen trucs om Google te bedotten. Steeds vervelender wordt echter het probleem van schaduwdomeinen. De webmaster richt een stuk of twintig andere sites op met uiteenlopende domeinnamen en uiteenlopende inhoud. Die verwijzen - steeds subtieler - naar de hoofdsite, waardoor Google denkt dat de betrokken site wel belangrijk zal zijn. Daarnaast bestaan er linkboerderijen, waar voor zo’n 40 dollar per maand ‘aandacht’ (veel verwijzingen) kan worden gekocht. Tot nu toe spoort Google deze linkfarms redelijk snel op. Het is een kat-en-muisspel tussen webmaster en Google.’ In de nabije toekomst gaat Voelspriet ook een top 1000 en een wereldwijde ranking publiceren.


KENT U MIJN NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de
maandelijkse
nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.