Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

100% WEB 1.0
HOOFDMENU
DATABASES:
Personenzoeker
Documentzoeker
Domeindossier
Google Tools
Linkhopper
Begluur zoekenden
NIEUWS:
Nieuws Voelspriet
Nieuws uit USA
Tijdschriftennieuws
Eerder nieuws

ZOEKTIPS:
Google Geheimen

Helpdesk zoeken
De beste zoektips
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Waarom zoek ik?
Waarmee zoek ik?
Vriend(in) Voelspriet
Gratis nieuwsbrief
Zoekwekker
Zoeklinks
Zoekgemeenschap
LINKS:
Naakte zoekers
Geheime zoeklinks
NASLAG:
Zoekboeken
Zoekmachines
Dossier Google
Dossier AltaVista
Zoekaudio & Video
Verborgen Web
Cursussen
Onderzoeken
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd

Google Top 100
ZOEKVARIA:
Google Fotoalbum
Geloofwaardigheid

WEBWINKEL

 

Meer dan 3,8 miljoen documenten toch ge´ndexeerd
Google ziet https-pagina's

4/5 MAART 2002
Google heeft meer dan 3,8 miljoen https-documenten toch ge´ndexeerd. Het gaat om 'secure pages' (https://) die vooral worden gebruikt door online-shops. Google heeft altijd ondubbelzinnig beweerd dat dit type pagina's nooit wordt opgeslagen.

Slordige gebruikers van I-Pay hebben hun gebruikersnaam en wachtwoord in sommige https-pagina's gezet die door Google zijn ge´ndexeerd. Met speciale zoektrucs is het daardoor mogelijk rechtstreeks toegang te krijgen tot betaalde informatie. Het gaat vooral om goedkope shareware. 

Uit onderzoek van Voelspriet blijkt dat ruim 10.000 Nederlandstalige https-documenten te doorzoeken zijn met een speciaal commando en wereldwijd zijn dat er 3.820.000. De afgelopen uren heeft Google na een stroom van klachten weer enige duizenden websites verwijderd uit de database.

De vondst is opmerkelijk omdat Google publiekelijk heeft beloofd de https-pagina's met rust te laten vanwege het mogelijk gevoelige karakter van de inhoud. Tot voor kort stond de volgende uitspraak op http://www.google.com/webmasters/2.html :

Your pages are not publicly available: Google only indexes publicly available web pages. Secure sites (https:) are not included in the Google index.

(Google heeft na de melding van Voelspriet de tekst weggehaald. U kunt echter via de cache-functie van Google het bericht toch nog teruglezen.)

Voelspriet kreeg ondanks herhaaldelijk telefonisch contact met Barry Schnitt van Google geen commentaar. ,,We kennen uw verhaal en gaan op zoek naar iemand in het bedrijf die een passende reactie kan geven.''

Webmasters kunnen controleren of en zo ja welke https- pagina's zijn opgenomen in Google door het volgende commando in te tikken:

allinurl: https site:safeweb.com

(De blauwe naam moet vervangen worden door de naam van het eigen domein.)

Zoeken op user of password levert toegang op tot demo-accounts die via de 'voordeur' van een website niet of niet gemakkelijk te bereiken zijn. I-pay-aanbieders die met vaste gebruikersnamen en wachtwoorden werken, laten zich eveneens via Google opsporen.

 


Noot:  Lees ook Internet Privacy, Web Today, Planet Internet , Emerce of de Internet Journalist.


BRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen:
bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm  


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden.