Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
HOOFDMENU
Personenzoeker 3.0

Docuzoeker 2.0
Zoekforum
Zoeksoftware
Researchhulp
Zoektips
Zoekmachinelinks
Geheime zoeklinks
Zoekspionnen
Mens en Machine

Op de zoeksofa
Naakte zoekers
Zoekwedstrijd
Zoeknieuws (NL)
Zoeknieuws (USA)
Tijdschriftennieuws
Cursussen

Onderzoeken
Verborgen Web
Zoekgeschiedenis
Terug in de tijd
Zoekaudio & Video
Dossier Google
Dossier AltaVista
Waarom zoek ik?

Waarmee zoek ik?

Geloofwaardigheid

doorzoek deze website
 

Research met zoekmachines

Het internet staat vol zoektips, maar tussen het koren zit kaf. Voelspriet presenteert een paar bijzondere documenten waarmee U creatief leert omgaan met zoekmachines.

Vergeet niet, Voelspriet heeft zelf ook een cursus (en geeft ook allerlei zoekcursussen, informeer hier). Luister nu (gratis) naar de Real Audio uitzending van Zoeken en Gevonden worden (58 minuten, Teleac).


Zoeken op het world wide web  (NL, ENG)

Auteur: R. Schmitz/ P. van Tilburg  Type: Website Jaar: 23 december 2003
 

Trefwoorden (NL): soorten informatie op internet - gebruik maken van het worldwide web - zoeken op je gevoel naar een site - verzamelpagina's of metapagina's - onderwerpgidsen - search engines of zoekmachines - metasearchers of crawlers - gespecialiseerde zoekrobots - raadpleeg een deskundige - zoeken en beoordelen - overzicht van internettermen - overzicht van url's

Omschrijving: uitleg van zoekmachines en zoekbegrippen met veel voorbeelden en links. Gemaakt door twee medewerkers van de bibliotheek van de Katholieke Universiteit Brabant.

Voelspriet.nl  zegt: het basismateriaal (wat voor type zoekmachines zijn er, een overzicht van de belangrijkste zoekmachines, dertien oefeningen) is prima verzorgd. Uitstekend geschikt voor beginners. En eindelijk weer helemaal up to date.


Internet-based Counterintelligence

Auteurs: Chris McNab en Nicholas Baskett
   Type: PDF (500 kb ) 11 pagina's  Jaar:
 maart 2002

Trefwoorden: zoekstrategie - creatief combineren van openbare bronnen - gebruik van Google

Omschrijving (NL): 

Met een simpele zoekactie in Google heeft de Britse veiligheidsfirma Matta e-mailadressen en telefoonnummers opgediept van tientallen CIA-medewerkers. Het bedrijf toont in het rapport aan hoe eenvoudig het is om interessante informatie te krijgen over de Amerikaanse spionagedienst. CIA-agenten blijken net gewone mensen: ze geven spreekbeurten, ze houden van treintjes,
denken na over betere computersystemen, trekken zich het lot aan van de Kaspische zee en brainstormen over multimedia.

 

Voelspriet.nl  zegt:  Met dit document krijgt U meer inzicht hoe u openbare bronnen creatief kunt combineren. Een aanrader.


Internet en kwaliteit van informatie (NL)
Auteurs: Danielle Franken, Remmelt Mulder, Jasper Wagenaar   Type: ZIP (100 kb ) 14 pagina's  Jaar:
 januari 2002

Trefwoorden: zoeken op internet - kwaliteitscriteria - AND en OR - zoekmachines

Omschrijving (NL): Deze introductie in zoeken is afkomstig van studenten van de opleiding Verpleegkunde en kreeg van docent E. Hulsken het predikaat goed.
 
 januari 2002

Trefwoorden: zoeken op internet - kwaliteitscriteria - AND en OR - zoekmachines

Omschrijving (NL): Deze introductie in zoeken is afkomstig van studenten van de opleiding Verpleegkunde en kreeg van docent E. Hulsken het predikaat goed.
 

Voelspriet.nl  zegt:  De inleiding en handleiding zijn bruikbaar, maar verderop in dit veertien pagina's tellend document tasten de auteurs in het duister over wel degelijk traceerbare zaken, bijvoorbeeld de datum waarop een document is gemaakt.


Betrouwbare informatie zoeken op internet (NL)

Auteurs: B. Andeweg, W. Blokzijl   Type: PDF Jaar: aug. 2001

Trefwoorden: CommerciŽle invloed op zoekresultaten - Bovenaan de zoeklijst - Het staat niet in de index - Betrouwbaarheidscriteria - Betrouwbare informatie publiceren.

Omschrijving (NL): De tijd dat AltaVista door het leven ging als demonstratieproject van Digital ligt al weer ver achter ons. De zoekmachines moeten nu gewoon rendement opleveren voor hun uitbaters. In dit acht pagina's tellende Adobe-document leert u waarom kritisch denken over internetbronnen belangrijk is.


Voelspriet.nl  zegt:  Stoomcursus 'betrouwbare informatie zoeken' - prima opwarmertje voor de cursus Internet Detective (zie hierna).


Internetdetective - kwaliteit van informatie op internet (NL, ENG, FR)

Auteurs: E. Place-Worsfold e.a.   Type: Website Jaar: mei 2000

Trefwoorden (NL): Kwaliteit op het internet - een inleiding over de problemen die U kunt tegenkomen wanneer U internet als informatiebron gebruikt. Praktische stappen die U kunt volgen om de kwaliteit van internetbronnen te evalueren. Afbakening - het definiŽren van uw informatiebehoeften. URL's als sleutel tot kwaliteit. Typering - identificeren van het type internetbron dat U op het scherm heeft. Kwaliteitscriteria om internetbronnen te kunnen evalueren. Voorbeelden die het evaluatieproces illustreren. Oefenmateriaal om uw eigen kritische vaardigheden te testen.

Omschrijving (NL):  Internet Detective geeft instructie 'in de kritische vaardigheden die nodig zijn om de kwaliteit van internetbronnen te beoordelen'. Internet Detective wordt gratis ter beschikking gesteld via het web en omvat meerkeuzevragen en praktische oefeningen die het leerproces ondersteunen, zo zegt de aanbieder. Registratie verplicht.

Voelspriet.nl  zegt: deze topper van Emma Place-Worsfold en Debra Hiom is door Marianne Peereboom van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag uitstekend vertaald en aangepast. Een aanrader. De oefeningen zijn erg leerzaam. Lees ook de recensie van anderen.Sink or Swim: Internet Search Tools & Techniques (CAN)

 
Auteur: Ross Tyner  Type: Website Jaar: voorjaar 2001

Trefwoorden (ENG):
Introduction Search Engines & Subject Directories  Search Engines Multi-Threaded Search Engines Subject-specific Search Engines Subject Directories Specialized Subject Directories Search Strategy Search Logic Boolean Logic Search Tips  Search Engine Comparisons AltaVista Excite FAST Google HotBot Northern Light Dogpile Ixquick Metacrawler ProFusion SurfWax Exercises

Omschrijving (ENG):  Deze workshop geeft professor Ross Tyner regelmatig aan zijn Canadese studenten. Een beetje droog, maar precies en uitgebreid. Met vier oefeningen

Voelspriet.nl  zegt: typische universiteitssite met Spartaanse interface maar met uitstekende informatie. Interessant zijn ook de oefeningen.