doorzoek deze websiteOntvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?

Dossier Altavista

De reacties van de Nederlands pers

Nederlandse editie AltaVista verouderd datum: 29-08-2001
Nederlandse editie AltaVista verouderd
De Amerikaanse zoekmachine AltaVista blijkt sinds eind april in alle stilte gestopt te zijn met het actualiseren van haar landenedities. Dat is aan het licht gekomen na onderzoek van Voelspriet.nl, een Nederlandse nieuwssite over zoekmachines.

Nederlandse editie AltaVista verouderd

door onze redactie

AMSTERDAM – De Amerikaanse zoekmachine AltaVista blijkt sinds eind april in alle stilte gestopt te zijn met het actualiseren van haar landenedities. Dat is aan het licht gekomen na onderzoek van Voelspriet.nl, een Nederlandse nieuwssite over zoekmachines. Een woordvoerder van AltaVista heeft het onderzoek inmiddels bevestigd.

In een reactie zegt AltaVista dat het onderhoud van de zogeheten regionale edities te bewerkelijk is. Alle AltaVista-sites zullen voortaan gebruikmaken van één grote website oftewel één database. De klanten zijn hierover om onduidelijke redenen niet ingelicht.

Voelspriet.nl heeft de actualiteit van de Nederlandse editie van AltaVista getest door via de Geavanceerd Zoeken optie op een bepaalde datum naar het lidwoord 'de' te zoeken. Op die manier zou het grootste deel van de op die datum aangemelde webpagina's boven water moeten komen. Voor data voor 27 april klopt dit ook redelijk. Zo blijken tussen 1 en 2 april 2001 ruim 86.000 nieuwe websites online te zijn gekomen. Dat aantal neemt af tot 28.501 tussen 19 en 20 april, maar trekt daarna weer een beetje aan: tussen 26 en 27 april zijn 32.425 nieuwe Nederlandse websites opgenomen met het woordje 'de' in de omschrijving.

Voelspriet.nl verklaart op haar website op het punt te hebben gestaan met het onderzoek te stoppen, omdat alles in orde leek. Gelukkig ging de nieuwssite nog even door, want de dag erna bleken de resultaten opeens niet verder te komen tot vier. Tussen 4 en 5 mei leverde de zoekactie in het geheel geen treffers op.

De conclusie van het onderzoek luidt dan ook dat AltaVista Nederland op sterven na dood is. De webgids wordt niet bijgewerkt, zelfs tegen betaling niet. AltaVista ververst al meer dan drie maanden bijna niets meer.

De Nederlandse website Zoekprof.nl is na bestudering van het onderzoek van Voelspriet.nl verder gaan speuren. Deze site kwam er vervolgens achter dat andere landenedities van AltaVista op dezelfde manier reageren

De Amerikaanse zoekmachine AltaVista blijkt sinds eind april in alle stilte gestopt te zijn met het actualiseren van haar landenedities. Dat is aan het licht gekomen na onderzoek van Voelspriet.nl, een Nederlandse nieuwssite over zoekmachines. Een woordvoerder van AltaVista heeft het onderzoek inmiddels bevestigd. In een reactie zegt AltaVista dat het onderhoud van de zogeheten regionale edities te bewerkelijk (lees: te duur) is.

Voelspriet.nl heeft de actualiteit van de Nederlandse editie van AltaVista getest door via de Geavanceerd Zoeken optie op een bepaalde datum naar het lidwoord 'de' te zoeken. Op die manier zou het grootste deel van de op die datum aangemelde webpagina's boven water moeten komen. Voor data voor 27 april klopt dit ook redelijk. Voelspriet.nl verklaart op haar website op het punt te hebben gestaan met het onderzoek te stoppen, omdat alles in orde leek. Gelukkig ging de nieuwssite nog even door, want de dag erna bleken de resultaten opeens niet verder te komen tot vier. Tussen 4 en 5 mei leverde de zoekactie in het geheel geen treffers op.

De conclusie van het onderzoek luidt dan ook dat AltaVista Nederland op sterven na dood is. De webgids wordt niet bijgewerkt, zelfs tegen betaling niet. AltaVista ververst al meer dan drie maanden bijna niets meer. De Nederlandse website Zoekprof.nl is na bestudering van het onderzoek van Voelspriet.nl verder gaan speuren. Deze site kwam er vervolgens achter dat andere landenedities van AltaVista op dezelfde manier reageren. AltaVista belooft beterschap: binnen een maand worden de zoekresultaten van de regionale websites, waaronder Nederland, een stuk beter.

datum: 29-08-2001


datum: 29-08-2001 Nederlandse Altavista niet bijgehouden
Het gaat minder goed met de Nederlandse versie van de bekende zoekmachine Altavista. Sinds eind april blijkt de zoekmachine niet meer geactualiseerd te zijn. Dat heeft Voelspriet, een nieuwssite over zoekmachines, onderzocht. Normaliter voegen zoekmachines dagelijks nieuwe websites toe aan hun database. Altavista doet dat echter al maanden niet meer.

De reactie van Altavista is, dat het te bewerkelijk is om alle afzonderlijke edities bij te blijven houden. Iedereen moet voortaan gebruik maken van de internationale (Engelse) Altavista.com. Het bedrijf is vergeten om de gebruikers van Altavista.nl hierover in te lichten.

De Nederlandse website Zoekprof is na bestudering van het onderzoek van Voelspriet.nl verder gaan speuren. Deze site kwam er vervolgens achter dat andere landenedities van AltaVista op dezelfde manier reageren, en ook niet meer bijgehouden zijn. Wilt u dus een recente website zoeken, gebruik dan een andere zoekmachine dan Altavista.

Bron:Nu/Telegraaf/SBWoensdag, 29 augustus 2001 - De Nederlandse versie van AltaVista wordt nog zeker twee weken niet bijgewerkt. De internationale index en de lokale indices moeten eerst worden samengevoegd.
Dat zegt Ian Hegerty van AltaVista. Sinds half april zijn er geen nieuwe pagina's meer toegevoegd aan de regionale versies van de zoeksites van AltaVista. Daardoor is onder meer de Nederlandse database behoorlijk verouderd.

AltaVista sloot dit voorjaar het Nederlandse kantoor. Voor de lokale site zou dit geen gevolgen hebben, beloofde AltaVista destijds. Onderzoek van de site Voelspriet bracht echter aan het licht dat AltaVista sinds april nog maar een handvol sites per dag toevoegt.

Volgens Hegerty is dat te wijten aan het samenvoegen van de databases van de 22 regionale versies van Altavista met de internationale database. De samenvoeging zou uiteindelijk moeten leiden tot een betere zoekdienst.

Hegerty: "In april zijn we begonnen met het samenvoegen van de internationale database en de 22 regionale sub-indices. Tijdens dat proces kunnen we geen nieuwe sites toevoegen. Het zal nog tussen de twee en vier weken duren voordat de nieuwe regionale indices weer online zijn."

Nieuwe aanmeldingen van websites zijn al sinds april niet meer verwerkt. "De meeste websitebeheerders weten dat het indexeren van pagina's tijd kost. Normaal kost een update tussen de vier en zes weken. Nu hebben we een update overgeslagen", aldus Hegerty.

Hegerty had geen verklaring voor het feit dat de samenvoeging van de regionale en internationale indices nu al ruim vier maanden duurt, aanzienlijk langer dan de vier tot zes weken die normaal voor een update staan.

AltaVista bevestigt verouderde edities
De 22 landen-edities van de Amerikaanse zoekmachine AltaVista worden sinds eind april niet meer geactualiseerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de zoekmachine. Onderzoek bracht onlangs aan het licht dat de Nederlandse AltaVista en enkele Europese edities verouderde zoekresultaten opleveren. De zoekmachine zegt de landenversies binnenkort vanuit één index te zullen 'voeden'.

Uit onderzoek van collega-site Voelspriet.nl bleek eerder dat de Nederlandse site van AltaVista na 27 april 2001 geen actuele webpagina's opleverde. Volgens AltaVista bleek het onderhoud van de zogeheten regionale edities te bewerkelijk. Alle AltaVista-sites zullen voortaan gebruikmaken van één grote website. De zoekmachine vond het niet nodig klanten in te lichten over de niet-actuele gegevens van de site. Aanvankelijk zou maar één update-cyclus worden overgeslagen. Dit is inmiddels opgelopen tot ruim vier maanden.

Toelichting van AltaVista's woordvoerder tegenover IDG.net

Het disfunctioneren van de Nederlandse editie van de zoekmachine werd onlangs ontdekt door speurwerk van Voelspriet, een nieuwe collega-site van Zoekprof.
Uit tests van Zoekprof bleek daarop dat de fout zich niet beperkt tot Nederland, maar dat meerdere regio-versies er onder te lijden hebben.

(28 augustus 2001)Emerce
 
Voelspriet.nl, een nieuwssite over zoekmachines, stelt dat de database van Altavista Nederland op een enkele website na sinds april van dit jaar niet meer is ververst. Altavista Nederland zou op sterven na dood zijn, al doet eigenaar CMGI alsof er geen enkel probleem is en de zoekmachine nog steeds gewoon zijn werk doet. (Voelspriet.nl
)


Planet Internet Multimedia:

Altavista.nl al maanden dood

De Nederlandse zoekmachine van Altavista wordt al sinds april 2001 niet meer ververst. De Nederlandse database is al vier maanden niet meer bijgewerkt. Ook bedrijven die betalen voor opname, negeert Altavista.


Dat melden voelspriet.nl en Zoekprof.nl.

Bedrijven die zich tegen betaling aanmelden bij de zoekmachine zien hun verwijzing nooit terug. Ook adverteerders die Altavista Nederland willen bereiken op het telefoonnummer in Amsterdam komen bedrogen uit. Het nummer is niet meer in gebruik.

Altavista (Engeland) is niet bereikbaar voor commentaar. Eerder dit jaar werd het kantoor van Altavista Nederland in Amsterdam gesloten en konden tien werknemers abrupt hun biezen pakken. Altavista beloofde toen dat actualisering van de site er niet onder zou leiden.

Een uitgebreid onderzoek van Voelspriet toont aan, dat deze uitspraak onjuist is.

De verouderde staat van Altavista.nl blijkt ondermeer uit het uitblijven van zoekresultaten als er gezocht wordt in een datumperiode van na 28 april 2001. Verder dateert het laatste persbericht van 2 april 2001 en staan er nog steeds Nederlandse vacatures op de site, terwijl Altavista geen kantoor in Nederland meer heeft.

Uit het onderzoek blijkt dat er begin april per dag nog tienduizenden websites werden bijgezet in de Nederlandse index van de zoekmachine. Op 4 en 5 april zijn er zelf 143.000 websites geïndexeerd, maar daarna neemt het aantal af. Op 27 april 33.000 en nog maar vier op 28 april. Daarna volgen nog slechts sporadisch nieuwe toevoegingen.

Ook bedrijven die betalen voor een vermelding kunnen lang wachten op plaatsing. In het onderzoek staat te lezen: 'Voelspriet neemt de proef op de som. Binnen vijf dagen zou een website in de webgids van Altavista moeten staan. Maar er gebeurt na twee weken nog niets, terwijl we wel een bericht ontvangen van een redacteur dat we zijn 'goedgekeurd' voor de webgids. Wat is hier aan de hand?'

Niet alleen de Nederlandse zoekmachine van Altavista wordt niet meer bijgewerkt. Ook de lokale versies in België, Duitsland, Australië, Portugal, Spanje en Zweden blijken niet of nauwelijks meer te worden te bijgewerkt. Ook daar is het omslagpunt 27/28 april 2001.

Het lijkt het erop dat de databases van Altavista Nederland en de andere lokale versies een statisch geheel zijn geworden, en nog slechts een vegeterend bestaan leiden.


NOS Nieuws

Nederlandse AltaVista op sterven na dood 28-08-2001

 

De Nederlandse AltaVista is op sterven na dood. Op een enkele website na wordt de Nederlandse database sinds eind april niet meer ververst. Dat heeft onderzoek van webmaster Henk van Ess van Voelspriet.nl uitgewezen. Volgens een Britse woordvoerder van AltaVista is de zoekmachine echter 'springlevend' en wordt de database nog elke dag bijgewerkt.

Uit het onderzoek van Van Ess blijkt toch dat iedereen die een website bij de zoekmachine opgeeft, gratis of tegen betaling, geen resultaten ziet in het antwoordenlijstje. Ook de webgids van AltaVista zou niet op tijd worden bijgewerkt. Voelspriet legt een verband tussen de sluiting van het Nederlandse kantoor en de weggevallen zoekresultaten. Begin augustus verloren tien mensen hun baan na de sluiting van het kantoor in Amsterdam.

Uit verder onderzoek van Zoekprof.nl blijkt dat ook de edities van Australië, België, Duitsland, Portugal, Spanje en Zweden niet meer actueel zijn. Waarschijnlijk concentreert AltaVista zich op één grote database, de Amerikaanse, en laat het de regionale edities voorlopig links liggen. De Nederlandse editie van AltaVista was niet bereikbaar voor een reactie.

Webwereld:
 De database van AltaVista Nederland wordt al maandenlang niet meer ververst. Ook andere regionale diensten zijn zo dood als een pier.

Dat blijkt uit onderzoek van zoekspecialist Voelspriet.nl. "AltaVista Nederland is op sterven na dood, maar eigenaar CMGI doet alsof de zoekmachine nog springlevend is", zo stelt Henk van Ess van Voelspriet. De database van AltaVista Nederland is sinds eind april 2001 - op een enkele website na - niet meer is ververst, stelt Van Ess.

AltaVista sloot dit voorjaar het Nederlandse kantoor. Voor de lokale site zou dit geen gevolgen hebben, stelde AltaVista destijds. Dat is volgens Voelspriet niet het geval. Van Ess nam de proef op de som en ging na hoeveel nieuwe pagina's de laatste tijd in de database zijn opgenomen. Wat blijkt: terwijl in april dagelijks nog ruim 100.000 pagina's per dag werden toegevoegd, waren dat er vanaf mei nog slechts een handvol.

Ook wie tegen betaling hoopt op een vermelding, komt bedrogen uit. De conclusie van Voelspriet: "AltaVista Nederland is op sterven na dood. De webgids wordt niet bijgewerkt, zelfs tegen betaling niet. Bovenal is de database niet meer actief. AltaVista ververst al meer dan drie maanden bijna niets meer."

Volgens Zoekprof.nl kampen ook andere vestigingen van AltaVista met dit euvel. "Er zijn sterke aanwijzingen dat een groot deel van de landen-edities van de Amerikaanse zoekmachine AltaVista al geruime tijd niet meer wordt geactualiseerd. Zoekresultaten geven na een datum eind april 2001 nauwelijks actuele resultaten meer. De internationale database geeft na deze datum nog wel actuele pagina's", zo schrijft Zoekprof.

AltaVista is onbereikbaar voor commentaar.


 


NU.NL:
 

AMSTERDAM - AltaVista Nederland heeft het moeilijk. De Nederlandse database van de zoekmachine wordt al sinds eind april 2001 niet meer ververst, zo blijkt uit een onderzoek van zoekmachine Voelspriet.nl.

Iedereen die een website opgeeft, gratis of zelfs tegen betaling, ziet geen resultaten bijgewerkt in het antwoordenlijstje. Ook de webgids van AltaVista wordt niet op tijd bijgewerkt.

De investeringsmaatschappij CMGI, eigenaar van Altavista, beweert na de sluiting van het verkoopafdeling van het Nederlandse kantoor in Amsterdam, waarbij tien mensen hun banen verloren, dat de zoekmachine in Nederland nog springlevend is. De database zou volgens een woordvoerder nog steeds elke dag bijgewerkt worden.

Bij het bedrijf Infospider.com dat de betaalde indexering voor wereldwijde zoekresultaten van Altavista regelt, weten ze niets van een oude zoekresultaten bij Altavista Nederland. "Wij laten de Nederlandse websites niet zien bij AltaVista Nederland of op onze andere Europese websites. Ze zijn alleen zichtbaar wanneer mensen 'wereldwijd' zoeken, dus niet wanneer ze zoeken op Nederland", zo vertelt Leighanne Stainer van Infospider.com.

"We voegen dus alleen Nederlandse websites toe aan de wereldwijde database. Die worden meegenomen in de VS of in een wereldwijde zoekopdracht, daarbuiten niet."


Internetjournalist
Voelspriet heeft geprobeerd commentaar te krijgen bij AltaVista Nederland, maar dat is niet gelukt. In augustus verklaarde een Britse woordvoerder van AltaVista nog dat adverteerders gewoon contracten konden afsluiten en dat de Nederlandse zoekmachine elke dag geactualiseerd zou worden.
 
Zoekprof:
Er zijn sterke aanwijzingen dat een groot deel van de landen-edities van de Amerikaanse zoekmachine AltaVista al geruime tijd niet meer worden geactualiseerd. Zoekresultaten geven na een datum eind april 2001 nauwelijks nieuwe pagina's meer. De internationale database ( via www.altavista.com) bevat na deze datum nog wel actuele pagina's. Uit onderzoek van collega-site Voelspriet.nl bleek eerder al dat de Nederlandse site van AltaVista na 27 april 2001 geen actuele webpagina's opleverde. Uit tests van Zoekprof blijkt dat tenminste zes andere landenversies ook stil staan.

LATER NIEUWS: De 22 landen-edities van de Amerikaanse zoekmachine AltaVista worden sinds eind april niet meer geactualiseerd. Dat bevestigt een woordvoerder van de zoekmachine. Onderzoek bracht onlangs aan het licht dat de Nederlandse AltaVista en enkele Europese edities verouderde zoekresultaten opleverden. De zoekmachine zegt de landenversies binnenkort vanuit een index te zullen 'voeden'.

Tonie's kladblok: Voelspriet, een site over zoeken op internet, ontdekte dat de zoekdatabase van Altavista.nl al maanden niet meer bijgewerkt wordt: zoekschandaal bij AltaVista Nederland.
Lekker Belangrijk: AltaVista is zo dood als een pier, zo blijkt. De NL database blijkt al maanden niet meer bijgewerkt. Voelspriet heeft er een dossier over.
Zakelijk:  Uit een onderzoek van Voelspriet.nl blijkt dat de Nederlandse site van Altavista niet wordt bijgewerkt. Altavista.nl blijkt op sterven na dood te zijn. Tot voor kort bleef eigenaar CMGI volhouden dat de site nog springlevend was, maar het onderzoek van Voelspriet is nu door Altavista bevestigd.