Ontvang nieuwsbrief:  12319 leden Zet de zoekwekker - Bookmark dit  - Contact - Wie?
Terug naar het nieuws
Terug naar beginscherm 

 

Doorzoek Nieuwsgroepen (NL)

Wat is je favoriete Nederlandse zoekmachine?
abc-xyz.nl  
AltaVista NL
Ilse
All The Web  
Yahoo
Voelspriet.nl  
Staat er niet bij  
 Klik HIER om mee te doen

advertentie


 'Geen gehoor, geen antwoord, niets'

AltaVista wereldwijd in de war

EXCLUSIEF
4 oktober 2001 Het gaat niet goed met AltaVista. De wereldwijde index van de zoekmachine is de afgelopen maand nauwelijks ververst. Sinds 19 augustus zijn dagelijks niet de gebruikelijke  miljoen websites (of meer) toegevoegd, maar slechts een paar duizend.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Voelspriet, volger van zoekmachines. Eerder meldden wij dat de 22 Europese edities van AltaVista niet op orde waren. Maar nu blijkt dat ook de wereldwijde editie van AltaVista, zoals die in de USA en buiten Europa wordt gebruikt, met problemen kampt.


Voelspriet deed zoekacties naar allerlei veel voorkomende woorden. Het woordje "the" leverde op 4 juli 2001 nog ruim 1,5 miljoen nieuwe websites op (doe de zoekactie na) op 9 juli 133.000 (doe de zoekactie na) en op 19 augustus nog maar 2419 nieuwe sites. Op 19 september, een maand later, zijn slechts 313 nieuwe sites toegevoegd. Tussen 20 september en 3 oktober 2001 zijn nog maar 89 nieuwe sites opgenomen, een fractie van de ruim 1.000.000 websites die AltaVista normaal indexeert.


De situatie in Nederland is niet veel anders. De toezegging van AltaVista dat de problemen vanaf 1 oktober 2001 zijn opgelost, blijkt niet waar. De afgelopen twee weken zijn slechts 5000 nieuwe websites toegevoegd aan AltaVista Nederland. Bovendien stopt AltaVista met My Search ,waarmee recente zoekacties worden bijgehouden.

Een woordvoerder van zoekmachinebureau Checkit in Nijmegen herkent zich in het onderzoek van Voelspriet. Mr. P.A. Aelen: ,,Inderdaad, er gebeurt niet echt veel bij AltaVista. Sterker nog, wij willen betalen maar zelfs dat lukt niet via hun website. We zijn gedurende twee weken bezig met betalingen, mailtjes en telefoontjes...niets. Geen gehoor, reactie of antwoord....''

AltaVista kampt met een miljoenenverlies en schrapt honderden banen. De top van het bedrijf is ingrijpend gewijzigd. AltaVista USA kon gisteravond laat nog geen commentaar geven op de bevindingen van Voelspriet, die inmiddels zijn gemeld aan Amerikaanse search engine watchers als Kevin Elliot, David Sullivan en Robert Clough.

Het onderzoek van Voelspriet wordt eveneens bevestigd door Amerikaanse bevindingen van Tracerlock, een website die in de gaten houdt of er nieuwe websites in databases van zoekmachines staan. 

Zie ook:

http://www.webwereld.nl/nieuws/8724.phtml  

Achtergrondinformatie:

About Web Search http://websearch.about.com/library/searchtips/bltotd010829.htm 
IDG, USA http://www.idg.net/ic_682817_1773_1-3921.html 
Pandia, Norway http://www.pandia.com/sw-2001/49-altavista.html
@-web, Germany http://www.at-web.de/Suchmaschinen-int/altavista-index.htm
Dossier AltaVista http://www.voelspriet.nl/zoekschandaal.htm


advertentieBRONVERMELDING

Noot voor de media en websites. Gratis overnemen van het nieuws kan zonder toestemming vooraf. Maar noem ons wanneer U onze informatie substantieel gebruikt. Kies a.u.b. uit een van de twee omschrijvingen:
bron: www.voelspriet.nl  of zie ook: http://www.voelspriet.nl/nieuws.htm  


TIPS

Heeft U zelf tips over Nederlandse of buitenlandse zoekmachines? Stuur een tip.


KENT U ONZE NIEUWSBRIEF?

JA ik meld me aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief met daarin zoeknieuws, zoektips en zoekvragen met antwoorden. Start uw e-mailsoftware niet? Gebruik dan een formulier om U aan te melden en vermeld "Stuur mij de nieuwsbrief"